Mötet var inplanerat sedan en tid för att diskutera maskningsaktioner bland gruvarbetarna, men tidigareläggs nu tillföljd av strejkerna i malmfälten.

– Ingen av dem som skrivit under avtalet är särskilt nöjd med den uppkomna situationen. Det är ett jäkla problem att gruvarbetarna inte följer avtalet och de flesta av dem är ju med i IF Metall, säger Bengt Huldt, vd för Gruvföretagens arbetsgivarförening.

Han uppfattar det som att IF Metall får gå till central förhandling om facket är missnöjt med det lokala resultatet. Om det inte blir någon central förhandling gäller arbetsgivarens uppfattning om den lokala fördelningen.

– Jag tycker det är helt vansinnigt med en vild konflikt i en av LO:s höglönegrupper när det för facket nu handlar om försvar av kollektivavtalet och satsning på de lägsta avlönade.

Företrädare för Gruvföretagens arbetsgivarförening och IF Metall kommer att träffas på onsdagsförmiddagen för kansliöverläggningar.

Arbetsgivarnas vd Bengt Huldt betonar att det inte är möjligt med några centrala förhandlingar så länge som en vild konflikt pågår.