Förhandlingarna mellan Kommunal och Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, har avbrutits. I går, måndag, skickade båda parternas hem sina avtalsdelegationer. Därmed sprack målsättningen om att få ett avtal klart snarast.

– Vi fick inget skriftligt bud, så delegationen hade inget att ta ställning till, säger Kommunals andre vice ordförande Håkan Pettersson.

Han är besviken över att arbetsgivarna ännu inte givit något konkret bud, trots att det ursprungliga målet var att ha ett avtal klart till valborg. Enligt Håkan Pettersson har facket inte fått något siffersatt lönebud att ta ställning till. De två muntliga bud som lämnats har mest varit skisser på olika avtalskonstruktioner, säger han.
 
Avtalet löper ut sista juni
Därför avbryts nu förhandlingarna och det är oklar när de återupptas. Avtalet går inte ut förrän den sista juni.

– Det enda vi vet om framtiden är att vi måste få till ett nytt avtal. Det är drygt sex veckor kvar tills det gamla går ut, säger Håkan Pettersson.

SKL:s förhandlingar med akademiker och tjänstemän fortsätter dock, men inte heller tjänstemannaförbundet SKTF är nöjt med motpartens bud. SKTF:s ordförande Eva Nordmark konstaterade i går på organisationens hemsida att hon börjar bli sur över att förhandlingarna går så segt, och över att inte heller tjänstemännen fått något heltäckande bud.
 
Paus för tjänstemännen
SKTF:s förbundsstyrelse har därför beslutat att ta en paus i förhandlingarna, men tillskillnad från Kommunal har tjänstemännen ändå en plan för fortsatta förhandlingar än så länge. Parterna ska träffas igen på torsdag.

– De förslag vi har fått från arbetsgivaren är för låga och vi behöver nu analysera läget. Förhandlingarna återupptas på torsdag den 10 maj, säger SKTF:s förhandlingschef Anders Hammarbäck i en kommentar.