Det är ovisst när medlarna kan presentera ett avtalsbud för parterna i elkonflikten.

– Det kommer ett bud, men det går inte att säga om det blir imorgon eller vid ett senare tillfälle. Vi jobbar på, säger medlaren Gunnar Högberg.

Medlarna träffade arbetsgivarna i EIO på förmiddagen och ska träffa Elektrikerförbundet senare i eftermiddag.


Facket väntar på medlarna

I slutet på förra veckan aviserade facket fler varsel till måndagseftermiddagen. Nu är facket berett att låta medlarna, Göte Larsson, Gunnar Högberg och Inger Efraimsson, arbeta tills de kan lägga fram ett slutbud eller tills medlarna ger upp och avgår. Fackets Arne Dufåker har dock en brasklapp.

– Vår inställning kan ändra sig snabbt och det hänger på utvecklingen i omvärlden, säger han.

Under den gångna helgen hade fack och arbetsgivare kontakt med varandra. Det ledde till nya möten med medlarna under måndagen. Facken anser sig ha skapat nya öppningar och möjligheter att komma överens.

Arbetsgivarnas förhandlingschef Åsa Kjellberg Kahn ser inte riktigt det. Hon säger att så länge elektrikerna vill att arbetsgivarna ska betala en ny avgift till facket för att finansiera Elektrikerförbundets verksamhet är utsikterna små att komma överens. När det gäller alla övriga avtalsfrågor tror hon att parterna utan större problem kan enas om ett nytt avtal.

Medlarna tar nya kontakter

I dag, tisdag, fortsätter medlarnas kontakter med fack och arbetgivare. Det handlar om förhandlingar om ett nytt kollektivavtal för cirka 20.000 installationselektriker. Nu pågår en övertidsblockad och drygt 200 elektriker strejkar på LKAB i Kiruna och på ett 30-tal mindre elföretag