Medlemstalen i a-kassorna fortsätter att rasa, men många som går ur a-kassan vill vara kvar i facket. Många LO-förbund har redan gjort det möjligt för medlemmarna att bara vara med i facket, och nu sällar sig även Kommunal till skaran.

Kommunals tredje vice ordförande Anders Bergström säger att förbundsstyrelsen ändrat uppfattning i frågan ytterst motvilligt.

Tappat många
– Vi har haft ett mycket större medlemstapp än förväntat och kan inte se någon annan anledning än de hårdare reglerna och den förhöjda avgiften till a-kassan, säger han.

Trots att Anders Bergström tycker att arbetslöshetsförsäkringen är oerhört viktigt, ser han och förbundsstyrelsen ingen annan lösning på medlemstappet än att låta medlemmarna gå ur a-kassan om de vill. 

Har inte råd
Många kommunalanställda har inte heller rätt a-kasseersättning längre sedan reglerna blivit strängare. Det gäller bland annat deltidsanställda som arbetar mindre än 20 timmar i veckan.

– De drabbas extra hårt. Dessutom tjänar de dåligt, och många har helt enkelt inte råd med den förhöjda avgiften, säger Anders Bergström.

Beslutet om det ska bli tillåtet för medlemmarna vara med i facket utan att vara med i a-kassan fattas på Kommunals kongress som pågår mellan den 28 och 31 maj.