Facket och arbetsgivarna i Energiföretagens arbetsgivareförening är överens om ett nytt avtal. Det är treårigt och håller sig inom samma ekonomiska ram, som de tidigare industriuppgörelserna.

– I avtalet finns bitar som kunde ha varit bättre, och en del är bra, säger Elektrikerförbundets Tommy Olausson.

Före detta avtal, som slöts i slutet av förra veckan, var genomsnittslönen för kraftverkselektriker 22.300 kronor i månaden.

Under det första avtalsåret är det generella lönepåslaget 80 procent och under de två följande åren sjunker den generella delen något.

Inflytande
Tommy Olausson anser också att facket fått större inflytande över de lokala löneförhandlingarna. Om parterna inte kommer överens måste någon av dem begära centralförhandling inom tre veckor. Om inte det sker så görs hela lönepåslaget generellt. Och om parterna inte kommer överens centralt heller så tar en lönenämnd vid med en opartisk ordförande.

Dessutom måste de lokala löneavtalen vara klara före sista augusti, annars fördelas hela påslaget lika till alla.

Beredskap
Tommy Olausson vill dock mest lyfta fram skrivningarna om beredskap, som innebär att elektriker som går beredskap måste få utbildning om nya arbetsplatser som de kan tänkas jobba på. Dessutom pekar han på att en skiljenämnd inrättas för att träda in om en elektriker inte är nöjd med det traktamentsboende arbetsgivaren som erbjuder.

Arbetsgivarnas vd Ulrika Egerlid Schotte är också ganska nöjd:

– Det har varit intensiva och konstruktiva förhandlingar. Jag uppfattar det som att båda parterna är någorlunda nöjda.

Arbetstider
Hon vill särskilt lyfta fram att det nya avtalet reglerar arbetstiden. Hon säger att det nu är möjligt att bryta dygnsvilan, och om arbetet pågår mer än två timmar så ska elektrikern ha ledigt i åtta timmar efteråt. Om ledigheten sträcker sig över ordinarie arbetstid blir det inget löneavdrag.

Tommy Olausson pekar på förbättringar av reglerna för dem som går beredskap, som bland annat innebär att fem timmars arbete mellan klockan elva på kvällen och sju på morgonen ger betald ledighet hela nästa dag.

FAKTA: Kraftverksavtalet
Parter: EFA/Elektrikerförbundet
Omfattar: 2.200 elektriker.
Löptid: Från den 1 april i år och tre år framåt.
Lönerna höjs totalt med: 10,2 procent.
Individgaranti/Generell löneökning: 1.605 kronor under de tre åren.
Lokala förhandlingar: Pottfördelning.
Arbetstiden: En dags arbetstidsförkortning samt reglering av dygnsvilan och beredskap.
Övrigt: Utbildning på nya arbetsplatser för dem som går beredskap, skiljenämnd för boende samt nya regler för lokala löneförhandlingar.