Stämningen bland de strejkande gruvarbetarna i Kiruna är spänd och beslutsam. Kravet är att LKAB ska återuppta de lokala löneförhandlingarna.

Allt arbete ligger nere i Kirunagruvan sedan strax före klockan 13 i dag, måndag. Strax efter klockan 14 anslöt sig gruvarbetarna i Malmberget til den vilda strejken.

Gruvtolvans ordförande Harry Rantakyrö har just kommit upp ur gruvan. Han berättar att strejken fortsatte även efter skiftbytet på eftermiddagen. Han säger också att allt arbete i gruvan står stilla.

I förra veckan avslutades de lokala förhandlingarna. De ska fortsätta på central nivå. Oenigheten handlar om lönepåslagen. Facket vill ha extra påslag lokalt och har pratat om en sammanlagd löneökning på 4.000 kronor i månaden.

– Vi håller oss till den centrala uppgörelsen. Vi varken kan eller vill ge något utöver den, säger Mats Pettersson, LKAB:s personaldirektör.

Han säger sig inte vet att det pågår någon strejk. Det enda han känner till är att gruvarbetarna skulle ha ett informationsmöte vid lunchtid.

– Han är dåligt informerad, säger fackets Harry Rantakyrö, som hoppas att de lokala förhandlingarna ska återupptas och att strejken ska ta slut.

Än finns inga närmare uppgifter om strejken i Malmberget annat än att allt arbete ligger nere.