Alla tre stegen i Elektrikerförbundets första varsel har trätt i kraft i dag, måndag.

Sammanlagt strejkar drygt 200 elektriker och dessutom genomförs en övertidsblockad för dem som arbetar under installationsavtalet. Strejken omfattar sedan tidigare elektrikerna på LKAB i Kiruna och i morse gick de anställda elektrikerna på 29 elföretag runt om i landet ut i konflikt.

Elektrikerförbundets Arne Dufåker förbereder ytterligare varsel. Han säger att mötet med medlarna mitt på dagen i dag kommer att styra om och när de förberedda varslen kommer till användning.

För facket handlar det i första hand om ett krav på en ny avgift, som Elektrikerna vill att arbetsgivarna ska betala till facket för att bekosta facklig verksamhet. Det handlar om 0,6 procent av lönesumman.

I ett pressmeddelande förklarar arbetsgivarna i EIO att de inte tänker betala någon ny avgift till facket. Enligt EIO innebär avgiften ett tillskott på 40 miljoner kronor om året till facket.

EIO skriver också att strejken som började i morse är en katastrof för vissa små medlemsföretag medan andra tvingas säga upp anställda.