/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/vt2007/verdihus.jpg
”Värdighet har sitt värde, arbete har sitt pris. Lagstadgad minimilön”, står det på fasaden till servicefacket Verdis kontor i Berlin. Priset för arbete ska vara minst 7,50 euro, ungefär 70 kronor i timmen, tycker Verdi. Foto: Therése Ny.

NYFATTIGDOMEN. En minimilön för alla EU-länder kan bli en het fråga på Europafackets kongress i maj. De nordiska facken vill ha bort minimilönen från dagordningen. Frågan är om de lyckas.

– Det är mycket svårt att få en minimilön för alla länder eftersom de är så olika. Men facken i flera länder, som de tyska, vill lyfta frågan medan de nordiska länderna med inte är lika intresserade, säger John Monks till LO-Tidningen.

Han nämner minimilönen, EU-konstitutionen och flexicurity som de frågor som kan komma att skapa de hetaste och tuffaste debatterna på kongressen som hålls i Sevilla i södra Spanien.

Sällan oväntade nyheter
John Monks är Europafackets (ETUC:s) generalsekretare, och han kommer sannolikt att väljas för ytterligare en kongressperiod. LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin blir ny ordförande. Några andra namn finns inte nominerade för de två högsta posterna, och fackliga kongresser brukar inte bjuda på överraskningar när det gäller sådana val.

Kongressen äger rum i en tid när facken organiserar allt färre arbetstagare. Inte sedan 1950-talet har organisationsgraden varit lägre. En förklaring är att de nya jobben kommer i tjänstesektorn. De är ofta tillfälliga, otrygga och lågt betalda, enligt ETUC. Kvinnor, unga män och etniska minoriteter är svårare att organisera än industriarbetare på stora företag.

Strategier på Europanivå för att öka den fackliga dragningskraften står på dagordningen. Men hur måste facken i Europa förändras för att nå ut?

– Den här kongressen måste signalera att facken nu går på offensiven, betonar John Monks.

Sneglar mot Italien
Mer samarbete med kyrkor och lokala samhällsinstitutioner. Även migranter måste tas om hand också om de inte är medlemmar, anser John Monks. Han ser de italienska facken som en förebild. John Monks vill ha möjlighet att genomföra fler framgångsrika kampanjer som den mot EU-kommissionens första förslag om ett tjänstedirektiv.

Tiotusentals fackligt aktiva i EU-länderna demonstrerade på gator och torg mot det så kallade Bolkestein-direktivet, och vann stor framgång när EU behandlade frågan. Sådana kampanjer enar ETUC och gör storfacket mer känt och offensivt, anser John Monks. Därför vill han skapa en fond för kampanjer som ska finansieras med en avgiftshöjning på ytterligare en procent de två första åren, förutom en bashöjning på två procent per år i fyra år.

Anledning att se upp
LO betalar in drygt två miljoner kronor till ETUC varje år, baserat på 1,5 miljoner medlemmar. ETUC:s första förslag var att medlemsavgiften skulle höjas med fyra procent i två år och något lägre de två sista åren.

– Så stora avgiftshöjningar ställer inte svenska fack upp på. Samtidigt måste facken bli mer synliga. Vi måste hjälpa varandra och stödja migranter som har tillfälligt arbete i de olika länderna, säger Lise-Lotte Lenberg, EU-ansvarig på LO.

Ett annat kontroversiellt förslag är att medlemsavgiften ska slätas ut mellan fattiga länder i östra Europa och de rika i väst. De fackliga federationerna i Östeuropa betalar i dag lägre medlemsavgifter. Enligt John Monks kommer det att ta till år 2015 innan avgifterna kan jämnas ut. Parollen för årets kongress lyder: På offensiven för ett socialt Europa, solidaritet och hållbar utveckling.

FAKTA: 36 länder är med
Europafacket ETUC (European trade union confederation) genomför sin elfte kongress med början den 21 maj i Sevilla. ETUC grundades 1973 för att företräda arbetstagarnas intresse på EU-nivå och arbeta för en stark social modell. ETUC har 81 fackliga centralorganisationer från 36 länder som medlemmar, dessutom 12 branschfederationer, sammanlagt 60 miljoner arbetstagare. LO, TCO och Saco är medlemmar.

Läs också: reportaget "De klarar sig inte utan socialbidraget"