/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/vt2007/aspbergers.jpg
Nikolaj Sorber hade gick arbetslös i ungefär ett år innan han fick jobb på Left is Right, trots att han talar både engelska och danska flytande och dessutom är bra på det mesta med datorer. Foto: Johan Eklund.

Att funka i gruppen och vara flexibel är viktigt på de flesta jobb, men inte på Left is right. Här skippar man småpratet och tvångsmyset.
– Fredagspub och brännbollsturneringar finns inte på kartan, säger Magnus Warnqvist.

”Du ska vara flexibel, ha lätt för att samarbeta och kunna hålla många bollar i luften…” Det kan inte Joel Johansson. För honom och de andra konsulterna på Left is right i Kristinehamn är arbetsgivarnas krav i platsannonserna omöjliga att uppfylla.

– Jag har svårt att passa in. Jag är inte kapabel att vara som andra, säger han.

Det sociala spelet med outtalade regler är svårt för Joel. Han trodde inte att han skulle få något jobb, eftersom det kändes omöjligt att ringa arbetsgivare och presentera sig. Men på Left is right räknas andra kvaliteter än social kompetens.

– Här behöver man inte dricka kaffe och träffas om man inte vill. Alla här är annorlunda och det finns en förståelse för var och ens speciella personlighet, säger Joel.

Specialkompetens
Det som skiljer Left is right från en vanlig konsultfirma är att alla konsulter har Aspergers syndrom, som är en form av autism. Affärsidén är att ta tillvara den speciella kompetens som personer med diagnosen har.

– De är ofta noggranna och har sinne för detaljer. Många kan utföra repetitiva uppgifter utan att tröttna och tappa fokus säger Beng-Åke Boman, som grundat bolaget tillsamman med sin fru Wiola Frankén Boman.

De har själva en dotter med diagnosen, och idén till konsultfirman kommer från Danmark, där ett liknande företag finns. Verksamheten i Kristinehamn startade i januari och än så länge finns tolv konsulter på plats, men de ska bli 20. Planer finns också på ytterligare 19 kontor i hela landet.

Namnet Left is right är valt för att personer med asperger använder vänster hjärnhalva mer än den högra. De är oftast bättre på fakta, logik och detaljer än på analyser och helheter. Joel Johanssons främsta kvalitet som konsult är att han är noggrann med detaljer, och uthållig. På fritiden, när han spelar rollspel, kan han skriva bakgrundshistorien till en rollfigur i två dygn innan själva spelet börjar.

– Jag är noggrann på gränsen till idioti. Saker får ta den tid det tar, men jag levererar bra resultat.

Glömt lunchen
Han har också en förmåga att totalt gå upp i saker. Det delar han med kollegan Nikolaj Sorber som just försvunnit in i en datakurs och glömt bort lunchen. Nikolaj är ny på företaget och sitter i ett kalt rum med neddragna persienner. Förutom skrivbord och en tom bokhylla har han bara en pärm och en dator. Alla konsulter har egna rum. De flesta undviker onödiga saker på kontoren som kan störa arbetet, men Nikolaj saknar en cd-spelare. Han ska också hänga upp några hårdrocksflaggor för att göra rummet mysigare.’

Nikolaj Sorbers asperger är inte lika utpräglad som hos många andra av konsulterna. Han säger att den märktes mer när han var yngre. Nu har han blivit mer social och gillar att träffa folk.

– Jag har studerat hur folk beter sig och lärt mig regler. Det gäller saker som samspel, humor och hur man umgås. Saker som kommer naturligt för dig har jag lärt mig, säger han.

Nikolaj talar både engelska och danska flytande, och är dessutom bra på det mesta med datorer. Han har ändå gått arbetslös i ungefär ett år eftersom han saknar formell utbildning och arbetslivserfarenhet.

– Här kräver de inte att man har papper på allt. Det är lite märkligt att mitt handikapp är min kompetens här, säger han.

Ingen röd tråd
Konsulterna på Left is right sköter alla uppdrag från sina kontor och uppgifterna varierar. Företaget utför allt från korrekturläsning och översättning till programmering och felsökning i dataprogram och på hemsidor. Arbetet leds av en coach som sköter alla kontakter med kunderna och hjälper konsulterna att lägga upp arbetet.

– Jag individualiserar alla uppdrag. En del behöver få jobben i delmoment med stramare ramar. Andra kan prioritera själva, säger coachen Magnus Warnqvist.

Konsulterna behöver jobba på sitt eget sätt för att fungera som bäst. Därför måste Magnus lära känna dem väl. Om han ger instruktionerna på fel sätt blir jobbet sämre. I början behöver många konsulter också stöd för att våga fatta egna beslut.

– Många har taskig självkänsla när de kommer hit. De kan ha blivit nekade 50 jobb, skickats runt i olika åtgärder och blivit stämplade som hopplösa fall.

Rätt förutsättningar avgörande
När arbetat anpassas efter deras villkor, gör personer med aspberger ett minst lika bra jobb som andra. Magnus tycker att det är ett enormt slöseri att så många med diagnosen går arbetslösa eller får sjukbidrag. Han betonar samtidigt att firman inte är något ”Samhall två” utan ett vinstdrivande företag, som samtidigt hjälper en grupp som annars riskerar att slås ut från arbetsmarknaden.

– Vanliga företag är bra på att ta tillvara social kompetens och ytlighet, men inte det som finns innanför pannbenet, säger han.
Själv tycker han att hela grejen med social kompetens är överskattad. Och visst umgås de även på Left is right, skillnaden är bara att de själva väljer när och hur.

– Vi kommer aldrig att ha firmafest eller brännbollsturnering, men – ärligt talat – hur många tycker att det är kul egentligen?

FAKTA: Rutiner är viktiga
Aspergers syndrom är en form av autism. Runt en halv procent föds med syndromet och 80 procent av dem är pojkar. Aspergers syndrom är inget begåvningshandikapp. De som har syndromet varierar i intelligens, likso
m alla andra. Svårigheter med socialt samspel och behovet av rutiner skapar de största problemen för personer med asperger. Många har svårt att leva sig in i andras situation. De kan inte tolka signaler i samtal och kroppsspråk, och förstår inte oskrivna regler och sådant som är underförstått.

Syndromet innebär svårigheter att organisera och planera. Därför blir rutiner viktiga. Andra vanliga drag hos personer med asperger är stora kunskaper inom väl avgränsad specialintressen, formellt tal samt stelt kroppsspråk.

Faktakälla: Autismforum.

Läs också: Mer om aspergers syndrom