Regeringspartierna och socialdemokraterna är överens om att en gemensam EU-hymn och flagga kan rensas ut ur EU-fördraget. Det viktigaste är att förändringar inte förs in som försvårar utvidgningen.

Ordförandelandet Tysklands förbundskansler Angela Merkel för samtal med samtliga länder om hur fördraget eller konstitutionen ska bli verklighet sedan Nederländerna och Frankrike sagt nej i folkomröstningar.

I går, torsdag, hade Fredrik Reinfeldts statssekreterare Nicola Clase bjudits in till överläggningar i Berlin med företrädare för den tyska regeringen. Fördraget är godkänt i 18 länder och i andra länder, som Sverige, accepteras det fördrag som finns. Diskussioner pågår emellertid om att förändringar krävs för att skapa enhällighet om hur ett fördrag mellan samtliga EU-länder ska formuleras.

– Vi kan tänka oss att symboler som en hymn och en gemensam flagga kan rensas bort, säger Berit Andnor, socialdemokratisk riksdagsman och vice ordförande i det sammansatta konstitutions- och utrikesutskottet som ska behandla frågan om ett nytt fördrag.

Socialdemokraterna och regeringspartierna är också överens om att verkliga skrivningar om klimat och miljö kan skrivas in i ett fördrag. Före nästa val till Europaparlamentet 2009 hoppas Berit Andnor att Sveriges riksdag ska ha ratificerat ett fördrag som underlättar utvidgningen och inte tvärtom försvårar att nya länder blir medlemmar i EU.

FAKTA: 
Fördraget ska innehålla grundprinciper för EU, bestämmelser om vilka befogenheter unionen och dess institutioner har. Där stadgas grundläggande rättigheter i EU.  Och där ska slås fast hur beslut fattas inom olika politikområden.