Tre av fyra i LO-opinion  tror att det dröjer mycket länge innan 30-timmarsveckan införs.

Om det överhuvudtaget sker. Många tror att arbetstidsförkortning kommer att ersättas av arbetstidsförlängning. I framtiden väntar längre arbetsdagar, högre arbetstempo och högre pensionsålder.

– Om 30-timmarsveckan införs leder det med stor sannolikhet till att företagen flyttar utomlands i större utsträckning än i dag, tror Peter Bäckström, operatör och IF Metallklubbens ordförande på Berendsens tvätteri i Eskilstuna.

Kravet på 30-timmarsvecka var levande i den politiska och fackliga debatten under ett par decennier på 1900-talet. Nu är det stendött. Bovarna i dramat, som kritikerna i LO-opinion ser det, är det socialdemokratiska kvinnoförbundet och Kommunal, som båda har släppt kravet, samt den nya borgerliga regeringen, vars försämringar tvingar folk att jobba mer.

Men var fjärde deltagare i LO-opinion tror att 30-timmarsveckan blir verklighet inom tio år och majoriteten tror att den införs – om än i en avlägsen framtid.

– Jag känner mig lite bekymrad för jag tror inte att vi kommer fram så fort som vi trodde en gång i tiden, men på 25–30 års sikt tror jag att vi åtminstone har närmat oss 30-timmarsveckan, säger Thore Edvinsson, Umeå, kriminalvårdare på anstalten Sörbyn och aktiv i Seko.