Det blir ingen hotell- och restaurangstrejk på onsdag. I dag, fredag, lyckades medlarna ena parterna om ett nytt avtal för de hotell- och restaurangbranschen.

Det nya avtalet är treårigt och innebär att löneökningar på i snitt 825 kronor i månaden under tre år. Det är mer än uppgörelsen inom handeln som gav 812 kronor.

 – Vi hade velat ha ännu mer. Det finns ett enormt tryck bland de anställda på rejäla lyft. Men restaurangbiträden, kockar, serveringspersonal, receptionister, städare och andra får nu trots allt de högsta löneförhöjningarna av alla som redan är klara med sina avtal, säger Hotell- och restaurangfackets förbundsordförande Ella Niia i en kommentar.

Hon säger också att avtalet är ett viktigt första steg för att komma i fatt andra grupper på arbetsmarknaden.

Mats Hulth som är vd för Sveriges hotell- och restaurangföretagare är nöjd med att strejkhotet nu avvärjts, men säger att löneökningarna blev större än han velat gå med på.

– Vi skrev avtal under hot om strejk och är inte helt nöjda med lönenivåerna. De drabbar småföretagare.

Samtidigt säger Mats Hulth att avtalet som helhet ändå blir billigare än handelsavtalet. Han räknar med att det är värt mellan 10,8 och 10,9 procent.

– Vi fick igenom förbättringar av de allmänna villkoren som vi värderar till två procent, och ungdomslönerna höjs bara med 50 procent av de andra löneökningarna, säger han