Återställd a-kassa och 40.000 nya jobb i offentlig sektor är huvudförslaget i vänsterpartiets skugg­budget.

Först ut att presentera sin alternativa budget för 2007 var vänsterpartiet. En stor satsning på offentliga jobb anger budgetens grundton.

– Vi vill genomföra investeringar som ger jobb och ökar välfärden, det handlar om fler anställda i kommunerna, om satsningar på bostadsbyggande och järnväg, säger Ulla Andersson, ekonomiskpolitisk talesperson för vänsterpartiet, i en kommentar.
Vänsterpartiet vill också inrätta en ny bostadsfond för att garantera bygginvesteringar.

Satsningen ska resultera i 40.000 nya bostäder varje år, enligt budgeten. Vänsterpartiet vill också införa försök med ”klimattaxa” inom kollektivtrafiken, det vill säga gratis kollektivtrafik.

I budgeten, som har titeln En politik för oss andra 96 procent, föreslås också höjd bidragsandel i studiemedlen och höjd garantipension likväl som bostadstillägg. För 2007 ligger kostnaderna för vänsterpartiets budgetsatsningar ungefär i linje med den borgerliga regeringens. För kommande år blir kostnaderna högre.

En del av finansieringen vill vänsterpartiet lösa med ett nej till jobbavdrag och nej till slopad förmögenhetsskatt. Liksom i valrörelsen ifrågasätter vänsterpartiet därutöver det sunda i att hålla statens sparande så högt som nu sker. Att använda detta överskott till nya offentliga jobb är en bättre användning av pengarna, anser vänsterpartiet.