Fler satsningar på arbetslösa är främsta kortet i socialdemokraternas skuggbudget. Skattesystemet bör dock inte återställas utan byggas om med en bättre fördelningsprofil.

I socialdemokraternas alternativa vårbudget för 2007 prioriteras stöden till de arbetslösa. Antalet platser inom den kvalificerade yrkesutbildningen bör byggas ut till det dubbla, vilket innebär 15.000 platser, och socialdemokraterna vill ge mer resurser till aktivitetsstöden.

Även stödet till arbetslösa ungdomar bör utökas i form av fler praktikplatser, bättre flyttstöd och nya satsningar på kortare yrkesinriktad utbildning. Dessa satsningar är nödvändiga, enligt socialdemokraternas budget, för att undvika arbetskraftsbrist i ett konjunkturläge där ekonomin går på högvarv.

Måste återställas
När det gäller skattesänkningar är det inte lika självklart att återställa allt exakt till hur det var tidigare, enligt s-budgeten, däremot måste fördelningseffekterna av skatteuttaget återställas. I budgeten redovisas statistik från riksdagens utredningstjänst som visar att nästan hälften av inkomstökningarna till följd av förslagen i regeringens vårproposition tillfaller den tiondel av befolkningen som har de högsta inkomsterna.

Detta måste förändras, enligt socialdemokraternas ekonomiska talesman Pär Nuder.

– Vi måste ta ansvar för att skattesystemet bidrar till att utjämna skillnader. Principen skatt efter bärkraft är djupt förankrad hos svenska folket, säger han.

Inte klart än
Pär Nuder vill därför ha en översyn av skattesystemet ur ett fördelningsperspektiv, men hur det slutliga förslaget kommer att se ut återstår att se.

– Men de som har höga inkomster och stora förmögenheter kan vara inställda på att få bidra med mer.

Socialdemokraterna vill också se ett ökat stöd till miljöbilar och vill också avsätta en miljard kronor extra till psykvården. Därutöver finns fortfarande de förslag kvar som fanns med i socialdemokraternas höstbudget 2006, bland annat satsningar på en tandvårdsreform, att återställa ersättningsnivåerna för sjuka, höjt bostadstillägg för pensionärer och ett motstånd mot att sälja ut apoteksmonopolet.

Negativa effekter
Enligt socialdemokraterna kostar budgetsatsningarna 1,7 miljarder kronor, medan den borgerliga regeringens budgetförändringar och skattesänkningar kostar 13 miljarder kronor. Finansminister Anders Borg (m) säger till TT att socialdemokraternas budget kommer att leda till massarbetslöshet och utanförskap.

Orsaken är att löften om återställda ersättningsnivåer och kraftiga satsningar på Ams kommer att öka efterfrågan i ekonomin. Samtidigt tillbakavisar han att regeringens skattesänkningar skulle fungera på samma sätt.

– De säger att våra skattesänkningar bara gynnar ett fåtal, men då kan de inte gärna ha några större effekter på efterfrågan. Det går inte ihop, säger Anders Borg.