I miljöpartiets skuggbudget prioriteras mer tid vid sidan om återställd a-kassa, utökad föräldraförsäkring och sänkt arbetsgivaravgift för småföretag.

Även miljöpartiet hänvisar till att den borgerliga regeringens reformer främst gynnar höginkomsttagare och säger därför nej till sänkt och slopad fastighetsskatt och förmögenhetskatt. Däremot kan partiet tänka sig att behålla jobbavdraget på inkomstskatt, men med en konstruktion där medel- och höginkomsttagare betalar mer än i regeringens förslag. Det skulle ge en skattesänkning på totalt 27 miljarder i stället för regeringens 40 miljarder kronor.

Flera förslag ska ge människor mer tid. Föräldrar med barn upp till tre år ska ha rätt att gå ned i arbetstid och få bidrag på 2.500 kronor i månaden.

– I dag känner många föräldrar en stress i vardagen. Därför vill vi ge småbarnsföräldrar mer tid med sina barn, sade miljöpartiets ekonomiska språkrör Mikaela Valtersson på budgetpresentationen.

Friåret ska också återinföras som ett sätt att få mer tid för den som tar ledigt. Miljöpartiet motsätter sig en sänkning av arbetsgivaravgiften för tjänsteföretag och för företag som anställer unga. Däremot vill partiet se en generell sänkning av arbetsgivaravgifter upp till en lönesumma på 761.000 kronor som ett sätt att gynna småföretagen.

Miljöpartiet vill också höja studiebidragen, införa stöd till miljöbilar, öka vuxenutbildningen och spara mer på försvaret.