DECKARE. Västvärlden tränger sig på i Istanbul. Moderna idéer hamnar i konflikt med gamla traditioner och under ytan gror förbittringen och längtan efter det gamla. Fyra representanter för den nya ordningen kidnappas och hittas en efter en brutalt och makabert mördad.

Välkommen till Istanbul 1836 där eunucken Yashim, en slags allmän fixare i sultanens tjänst, rör sig obehindrat mellan sultanens palats och slumkvarteren där stanken från garverierna kryper in i porerna.

Eunuckens gåta kan naturligtvis läsas som en slags allegori över situationen i dagens Turkiet, ett land som ständigt vacklar mellan en längtan till västvärldens moderna version av civilisationen och en minst lika stark längtan tillbaks en tid då landet var en stormakt att räkna med. Inte bara ett lätt exotiskt land dit européer åker på semester, men helst håller på avstånd från EU.
 
Men det vore att göra det lite för enkelt för sig själv som läsare. Jason Goodwin är historiker och det Osmanska riket är hans specialitet. Varför skulle han vilja förringa någonting som är fascinerande nog i sin egen rätt?
 
Kraft att räkna med
Det Istanbul Yashim behärskar är en kraft att räkna med. En civilisation med oräkneliga kulturella och materiella tillgångar och en överseende tolerans gentemot det Europa som både förfasar sig över och erotiserar dess traditioner.

Det är ingen liten bedrift att beskriva Istanbul i det förflutna utan att förvandla det hela till ett spektakel. Har man dessutom en eunuck som huvudperson och en sidointrig som utspelar sig i sultanens harem är risken överhängande för att hela bokbygget ska tippa över i ett slags frosseri i det främmande. Jason Goodwin lyckas med konststycket att göra Yashim och hans liv i Istanbul både vardagligt och intimt. När läsaren möter två engelska ambassadtjänstemän blir det ett möte genom Yashims ögon och det är lite chockerande att upptäcka hur primitiva och fåniga civiliserade och högutbildade europeér kan framstå.

Naturligtvis finns det ingenting vardagligt i att försöka leta reda på sultanvalidens (det är sultanens mor och haremets mäktigaste kvinna) stulna juveler, ta reda på vad som hänt med de fyra kidnappade officerarna, stoppa ett eventuellt uppror och lista ut vem som strypt haremsflickan just som hon skulle besöka sultanens sängkammare. Men detta är trots allt en deckare och ond bråd död och gåtor tillhör spelreglerna.

Deckaren blir större än sina delar
I likhet med alla riktigt bra deckare lyckas Eunuckens gåta bli lite större än summan av sina delar. I Yashim har Goodwin skapat en klassisk detektiv, intelligent, melankolisk och annorlunda. Som sidekicks har han, en försupen polsk ambassadör, ambassadör för ett icke existerande land och en gatusmart transsexuell dansös.

Tillsammans utgör de en trio av utanförskap med full tillgång till vrår och nyanser i ett rike på väg mot stora förändringar. Dessutom är de strålande sällskap och förhoppningsvis dyker alla tre upp i de kommande två böckerna.

Petra Meyer