Dagens fastighetsskatt är en skatt som beräknas på vilket taxeringsvärde som fastigheten har. Det kan kännas orättvist när det handlar om att områden blir attraktivare med följden att priserna stiger och så även taxeringsvärdet och fastighetsskatten.

Det berättas i media att personer med låg inkomst har fått flera gånger dyrare boendekostnader till exempel i Stockholms skärgård eller i fastigheter som är centralt belägna i de mest eftertraktade områden dit det flyttar personer med hyfsade ekonomiska förhållanden. Personerna har fått gå från hus och hem på grund av fastighetsskatten, sägs det.

Dessa personer är få, och något som glöms är att dessa ofta har bott där länge och att de redan har betalt husen. Jämför man med allmännyttans bostäder har de ändå mycket låga boendekostnader och alternativet för att de ska få lägre boendekostnader är att flytta in i mindre boende.

Liten del till det gemensamma
Automatiskt kommer frågan om de som slitit och gnetat för att kunna betala husen inte ska få valuta för sina investerade pengar? Då glöms det bort att husen stiger i värde på dessa platser så när, eller om, de säljs får ägarna ut mångdubbelt högre ränta på investerade pengar än om de placerat dem på annat sätt. Det skattesystem vi har i dag gör att investerade pengar växer, men en liten del av tillväxten används till allas gemensamma samhällsservice.

Det förslag som alliansen presenterar med att slopa fastighetsskatten och öka reavinstskatten vid försäljning av fastighet vrider orättvisan till att den som har mycket får allt mer. Dessutom, att införa en kommunal avgift med en ny administration för detta i varje kommun gör att redan fattiga kommuner får allt större problem med resurser.

Hör till förlorarna
Förslaget är till fördel för de hushåll på storstädernas gräddhyllor där det bor personer med ekonomiska resurser som klarar lite högre boendekostnader. De som vill flytta till mindre bostäder med bättre service kan inte sälja för då blir reavinstskatten för hög. Läge för ett modernt baggböleri. Ännu ett förslag som tar från de fattiga och ger till de rika.

Vi som inte behöver fundera så mycket över förmögenhetsskatt eller fastighetsskatt utan koncentrerar oss mera på att räntan inte ska åka iväg hör till förlorarna. Vi alla ska solidariskt vara med och betala lika mycket, arbeta mera och hålla käft för att skattesänkningarna för de fattiga miljonärerna ska bli finansierade.

Joacim Eliasson