Vår nya regering kallar sig. ”arbetarregering”. Det första som dessa ”arbetarvänner” gör är att förmedla fördelar till sina anhängare som stöttade dem i valet. Vem får betala detta?

När vår finansminister Anders Borg presenterade sin första budget fick vi pensionärer vår första kalldusch. Vi är parias i samhället. Alla yrkesarbetare skulle få ett jobbavdrag – inte vi pensionärer. För oss betydde detta att en pensionär med cirka 10.000 kronor i pension skulle få betala cirka 400 mer i skatt än en yrkesarbetare. Detta klingar dåligt med alliansens lockrop att alla skulle få vara med i skattesänkningen.

I vår pensionärsförening Malmö Grafikerna sände vi ett brev till statsministern med en förfrågan om var löftena blivit av. Fredrik Reinfeldt behagade inte att besvara vårt brev utan lät en hantlangare svara att regeringen sänker skatten på arbete, men att det inte betyder att pensionärerna per automatik får en högra skatt (vilket vi fått).

Det framgår av brevet att även vi pensionärer skall ut och jobba för att få ihop till vår överlevnad, om så vi skall jobba tills vi blir 70–80–90 år. Hur kan detta gå ihop med alla dessa som fått sluta arbeta på grund av förslitningsskador som resulterat i för tidig pension? Hur många hundratusentals LO-medlemmar har slutat så?

Vi är på väg med denna regering till en ättestupa för oss som varit med och byggt upp den välfärd som dagens arbetarregering håller på att rasera.

Nu skall vi pensionärer även med ”ökade” skatter vara med och betala nya pålagor såsom ökade kostnader för trafikförsäkringar med mera. Vad har finansministern Anders Borg och statsministern Fredrik Reinfeldt mer att erbjuda oss pensionärer som varit med om att bygga upp dagens Sverige?

Sigurd Holmqvist
Malmö Grafikernas pensionärsförening