Avtalet för 1.500 glasarbetare blev klart i slutet på förra veckan och bygger i stor utsträckning på industrins uppgörelse.

– Den nya förhandlingsordningen kan bli bra. Bara våra avdelningar orkar med, säger Kurt Kraenzmer på Byggnads.

Ett problem i glasbranschen är att alla företag är små. Det största har runt 40 anställda och de allra flesta har bara en eller några anställda. Kurt Kraenzmer säger att det är mycket svårt för de flesta att förhandla lön med chefen, som ofta också är en kompis. Den nya förhandlingsordningen innebär att fackets avdelning i fortsättningen ska sköta löneförhandlingarna.

Genomsnittslönen för glasarbetare är innan avtalet träder i kraft 130 kronor i timmen. Kurt Kraenzmer vill också lyfta fram att semesterlönen höjs med 0,2 procentenheter till 13 procent av årslönen.

En ny föräldralön införs också. Tidigare fanns bara havandeskapslön. Den nya ersättningen innebär en extra ersättning på 10 procent av lönen under två månaders föräldraledighet.

Lönepåslagen för tidlönarna är klar. Någon ny ackordsprislista är inte spikad. En arbetsgrupp ska arbeta med det och enligt Kurt Kraenzmer är målet att lönen ska upp med 10,2 procent under tre år.

Fakta: Glasavtalet
Parter: Byggnads/Glasbranschföreningen
Omfattar: 1.500 glasarbetare.
Löptid: Från den 1 april i år och tre år framåt.
Lönerna höjs totalt med: 1.827 kronor på tre år för tidlönarna och 10,2 procent för ackordsarbetarna.
Individgaranti/Generell löneökning: 1.827 kronor för tidlönarna.
Lägsta lönen: Ny grundlön införs och är 128 kronor per timme efter tre år.
Lokala förhandlingar: Ackordet.
Arbetstiden: En dags arbetstidsförkortning och föräldralön införs.
Övrigt: Ny förhandlingsordning, friskvård för 2.000 kronor om året.