Om en vecka, den 9 maj, blir det strejk på 17 hotell och restauranger om inte Medlingsinstitutets medlare hittat en lösning innan dess. I dag, onsdag, träffade de parterna för ett första samtal.

– Vi har haft ett första samtal med medlarna och kommer att träffas igen i morgon, säger Elisabeth Holming-Schiller, som är förhandlingschef för Sveriges hotell- och restaurangföretagare (SHR).

Medlarnas sak
I övrigt vill hon inte kommentera konflikthotet eller förhandlingarna, utan säger att det nu är medlarnas sak att försöka hitta en lösning.

Striden handlar enbart om lönen, allt annat är parterna överens om. Hotell- och restaurangfacket (HRF) kräver löneökningar på i genomsnitt 840 kronor i månaden under tre år. SHR har erbjudit 800 de första två åren och 835 det sista året.

85 kronor
På papperet är det bara en ökning på totalt 85 kronor i månaden på tre år som skiljer parterna åt. I verkligheten blir det sammanlagt nästan 3.000 kronor mer i plånboken eftersom facket kräver större löneökningar i början av avtalsperioden.

– Det är mycket pengar för våra medlemmar och därför en viktigt strid, säger Daniel Färm, som är kommunikationschef på HRF.

Om medlarna inte lyckas ena parterna går drygt 1.000 anställda på 17 hotell och restauranger i Stockholm, Göteborg och Malmö i strejk nästa onsdag klockan tio.