I morse, onsdag, startade elektrikerstrejken på LKAB i Kiruna.

Lars-Eric Aaro, direktör i LKAB:s koncernledning, förklarar att företaget kan klara en kort konflikt utan allt för stora problem.

Utbyggnaden av gruvan i Kiruna ska vara klar om ett år och vartenda nyproducerat ton järnmalmspellets är redan sålt. De sammanlagda tidsmarginalerna rör sig om högst tio dagar. Blir konflikten längre så börjar LKAB förlora pengar. Då handlar det om fem miljoner kronor per dygn.

– Det blir kännbart för oss och i slutänden får våra kunder lida. Marknaden är överhettad och det är underskott på pellets, säger Lars-Eric Aaro.

Undantagna
Sedan i morse klockan fem strejkar 75 elektriker på LKAB i Kiruna. 50 elektriker anställda av EIAB arbetar vidare hos gruvföretaget, eftersom facket undantagit dem från konflikten. Fackets Arne Dufåker säger att facket inte vill stänga företaget med sin strejk.

Sedan en vecka genomför Elektrikerförbundet en övertidsblockad. Även från den är EIAB undantaget. Arbetsgivarna i Elektriska installatörsorganisationen (EIO) startar dock från och med fredag den 4 maj en övertidsblockad för EIAB:s anställda. Förhandlingschef Åsa Kjellberg Kahn säger att det handlar om konkurrensneutralitet mellan EIO:s medlemsföretag.

Inget bud
Inför dagens upptrappning av konflikten la medlarna inte fram något bud. Medlaren Göte Larsson säger att medlarna inte trodde att det fanns några förutsättningar för att få ett avtal.

Under onsdagen kommer dock medlarna träffa både fack och arbetsgivare. Göte Larsson säger dock att medlarna i dag inte kan bedöma när det är möjligt att lägga fram ett avtalsbud.