/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/vt2007/mjagbro.jpg
Mats Jägbro. Foto: Tommy Pettersson.

Rock och stå-upp-komik. I Östergötland har facken ledsnat på trötta demonstrationståg med allt färre deltagare. I år satsar de på en gemensam förstamajfestival.

Förstamajfirandet är en gammal tradition i arbetarrörelsen, men de senaste åren har demonstrationstågen blivit allt glesare. För att bryta trenden storsatsar LO-facken i Linköping på en ny festival. För att nå ut till ungdomar åker fackförbunden nu runt i skolorna och delar ut festivalprogram. Samma program sprids på gator och torg.

– Det handlar om att nå ut till våra efterträdare. Om traditionen att fira första maj ska överleva behövs nya grepp för att locka yngre människor, säger Gunn Bredstedt som är ordförande i LO-facken i Linköping.

Publiken får tala
Festivalens stora dragplåster är rockgruppen Eldkvarn, men även artister som Ola Magnell och Sanna Carlstedt kommer att spela under kvällen. Det traditionella förstamajtalet hålls av komikern Lasse Eriksson. Publiken erbjuds också att själva förstamajtala med fackförbunden och lokala politiker som finns på plats under kvällen.

– Vi satsar på förstamajsamtal i stället för förstamajtal. Det handlar om att få i gång diskussionerna och ta tag i det engagemang som finns hos människor, säger Mats Jägbro från Grafiska fackförbundet där idén till festivalen kläcktes.

Helt utan politiska och fackliga tal blir dock inte firandet. Anders Tiderman från IF Metall och LO:s vice ordförande Erlands Olauson talar på Stora Torget innan demonstrationståget avgår mot själv festivalen.

– Men det handlar om korta inlägg för att elda upp stämningen. Det blir absolut inga långa tal, säger Mats Jägbro.

Tusentals i tåget
Festivalen ska bli en tradition i Östergötland. Nästa år hålls den i Norrköping och året därefter i Motala. Åtta LO-förbund har gått samman och satsat sammanlagt 316.000 kronor, att jämföra med en normal förstamajbudget på 20.000 kronor. Men då räknar
facken också med att 3.000 personer deltar i firandet.

– I vanliga fall går kanske 400 i demonstrationen och det blir allt glesare i leden. Det här är en stor satsning, men om vi inte gör något har vi snart inget firande kvar, säger Mats Jägbro.

FAKTA: Mona Sahlin talar i Kalmar
Kalmar blir premiärplatsen för Mona Sahlin som förstamajtalande partiledare. Företrädaren stannar hemma i Sörmland och säger sitt i Gnesta. LO:s Wanja Lundby Wedin har tagit över hans plats på Norra Bantorget i Stockholm. Här följer ett urval av årets förstamajtalare.

Gnesta: Göran Persson, före detta s-ordförande.
Grängesberg: Thomas Gustavsson, vice ordförande Byggnads.
Karlshamn: Göran Johnsson, före detta Metallordförande.
Helsingborg: Ingvar Carlsson, före detta s-ledare.
Härnösand: Ulla Lindqvist, andre ordförande LO.
Huddinge: Ylva Thörn, ordförande Kommunal.
Kalmar: Mona Sahlin, s-ordförande.
Kinna: Anders Ferbe, andre vice ordförande IF Metall.
Linköping: Erland Olauson, förste vice ordförande LO, och Anders Tiderman, IF Metall.
Linköping och Hultsfred: Lars Ohly, v-ordförande.
Ljungby och Älmhult: Lars-Anders Häggström, ordförande Handels.
Mariestad: Per Winberg, ordförande Transport.
Mellerud och Åsensbruk: Janne Rudén, ordförande Seko.
Norrköping och Finspång: Hans Tilly, ordförande Byggnads.
Stockholm och Sundbyberg: Wanja Lundby Wedin, ordförande LO.
Skara: Stefan Löfven, ordförande IF Metall.