Skadestånd på miljontals dollar ökar anställningstryggheten i USA. Men samtidigt minskar rörligheten och det blir svårare för minoritetsgrupper att få jobb.

En stigande skräck hos amerikanska arbetsgivare att bli stämda när de avskedar någon ger återverkningar på den amerikanska arbetsmarknaden, enligt en artikel i ett kommande nummer av myndigheten Institutet för tillväxtpolitiska studiers (ITPS) nyhetsbrev.

Marcus Zackrisson, analytiker på ITPS kontor i Los Angeles skriver att det blivit enklare att stämma sin arbetsgivare om man anser att avskedet är felaktigt.

Inget skydd
I de flesta fall finns inte något som helst anställningsskydd. Det räcker med att arbetsgivaren säger ”Du är sparkad” för att jobbet ska försvinna.

En rad hårda domar har dock fått arbetsgivarna att dra öronen åt sig. I tidningen Business Week återges ett fall där en anställd på General Electric stämde sin arbetsgivare för diskriminering efter att ha blivit avskedad.

Mannen var njursjuk och gick i dialys. Han var också av indianskt ursprung och klagade på chefernas rasistiska inställning.

Efter sex dagars förhandlingar föll domen och mannen tilldömdes 11,1 miljoner dollar i skadestånd (cirka 75 miljoner kronor), varken för att ha blivit diskriminerad på grund av sin sjukdom eller sitt ursprung. Rätten uppfattade det i stället som att mannen blivit uppsagd för att han klagat på chefernas rasistiska inställning.

Färre sägs upp

Enligt artikeln har detta och andra fall i och för sig lett till att färre sägs upp. Men en annan följd är att arbetsgivare fruktar åtal för diskriminering om de säger upp någon ur en grupp som kvinnor, etniska minoriteter, äldre (det vill säga över 40 år), homosexuella, handikappade och sjuka, vilket knappast gör det lättare för någon ur de grupperna att få jobb.

Andra konsekvenser är att företagen hellre tar kostnaderna med överbemanning än att säga upp någon, eller att de – vilket är mest likt Sverige – ger sina anställda avgångsvederlag. Dessa är dock ofta kopplade till en skriftlig försäkran om att inte stämma den före detta arbetsgivaren.