Ett nytt register över företag med seriös ekonomi och kollektivavtal kan vara ett sätt att minska svartjobben.

Systemet har för LO-förbundens räkning tagits fram av företaget Safe Trade som nu satt igång ett pilotprojekt med LO-distriktet i Stockholm.

– Alla med en e-postadress inom ett LO-förbund kan gå in i registret. Det enda som behövs är en internetuppkoppling, säger Safe Trades marknadschef Christer Andersson.

– Det kan vara Kommunal som gör en sökning på vilka städföretag som Stockholms stad har avtal med, de ser då att det är 152 olika städföretag som staden köper tjänster från. Sedan kan de med ett klick ta reda på vilka av dem som har kollektivavtal och vilka som har anmärkningar på f-skatt eller moms eller annat.

Sökningen ger också svar på inbetalda arbetsgivaravgifter under de senaste tre månaderna.

– Så om ett företag har tio anställda och det inte har betalats in arbetsgivaravgifter för tio anställda kan man anta att någonting är fel, säger Christer Andersson.

Vad tycker då företagen?
– Vi har informerat fastighetsföretagen och väldigt många har ringt och varit mycket positiva. De säger att de äntligen får hjälp när de seriösa företagen lyfts fram och att det är svårt att konkurrera med de oseriösa.

Stockholms LO-distrikt är ett pilotprojekt men systemet är redan klart för övriga Sverige.

– Så det handlar bara om att anmäla intresse från vilket ställe som helst i Sverige så kan vi köra igång.

Ekobrotten kostar mellan 150 och 170 miljarder kronor per år. Det kan jämföras med de 2 miljarder kronor som fusket inom sjukförsäkringen kostar samhället varje år.

– Ett register är definitivt ett sätt att minska ekobrotten och komma åt social dumpning, säger K-G Westlund på LO-distriktet i Stockholm.

Stigande siffra
Enligt bedömningar från operation krogsanering, som drivs av länsstyrelsen i Stockholm, stod ekobrotten för tio år sedan för omkring hälften av restaurangbranschens omsättning. I dag tror de som jobbar med granskningen att siffran har stigit till omkring 60 procent.

Enligt K-G Westlund vittnar också många nyutexaminerade elever från frisörskolor att de mycket ofta erbjuds att jobba helt eller delvis svart.

– På så sätt drivs de in i kriminalitet, förutom de övriga negativa effekter som ekobrotten får för LO:s medlemmar, som försämrad pensionsrätt. Även arbetsmarknaden påverkas negativt eftersom det underminerar konkurrensneutraliteten mellan företagen.
Många företag som sysslar med ekonomisk brottslighet är registrerade i Stockholm och 80 procent av alla lagförda ärenden sker i Stockholm.

– Det finns en tanke bakom det. De bedriver de sin verksamhet i hela landet men har sitt säte i Stockholm eftersom det är lättare att vara anonym och gömma sig i mängden här, säger K-G Westlund.