/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/vt2007/jane1.jpg 
Fotbollen har styrt Jane Törnqvists liv i många år, men det har gått bra att kombinera med arbetet på Ikeas lager. I sommar byter hon jobb och blir fastighetsskötare, eftersom det passar bättre med hennes utbildning. Foto: Leif R Jansson.

Proffsen kanske ser fotbollen som ett jobb. Det har jag aldrig gjort. Fotboll är idrott, säger Jane Törnqvist, stjärnspelaren som har en arbetsdag på Ikea bakom sig när hon kommer till träningen.

Löven har just spruckit ut på buskarna kring Kristinebergs IP i Stockholm. Vinden är kall, men koltrastarna sjunger. En ensam friidrottare joggar runt den öde arenan när Jane Törnqvist dyker upp. Sin vana trogen är hon här minst en timme före träningen, som börjar klockan 16.30 på vardagar, klockan 16 om det är fredag.

– Jag vill hinna varva ner, äta lite och klä om i lugn och ro, förklarar Jane Törnqvist. Det är viktigt att släppa allt annat och fokusera på träningspasset.

Fotbollen tar alltså inte bara de timmar som går åt till träning varje dag och till matcherna, som spelas en till tre gånger i veckan nu när damallsvenskan drar igång. Den styr också mycket av Jane Törnqvists övriga liv.

– Om jag ska kunna prestera måste jag tänka på att äta rätt, vila, fokusera. Och maten lagar sig inte själv. Ingen åker och handlar åt mig.

Strikt schema
Det blir ett noga inrutat liv. Väckarklockan ringer kvart i fem på morgonen. Jane Törnqvist äter frukost och åker till Ikea i Kungens kurva, där hon börjar jobba klockan sex.

– Jag tar hand om varuleveranser, kör truck, fyller på hyllorna i butiken. Jag är praktiskt lagd och vill ha ett jobb där jag rör på mig.

Jane Törnqvist arbetar till klockan elva på förmiddagarna, plus varannan helg. Efter jobbet lagar hon lunch och försöker vila inför träningspasset.

På kvällen, efter träningen, finns inte mycket utrymme för utsvävningar. En film på tv som slutar tolv på natten är inte att tänka på. Och är det match en lördag åker Jane Törnqvist inte och träffar sin familj i Norrtälje eller Hallstavik på söndagen. Det gäller att samla sig inför den kommande veckan.

– Så har mitt fotbollsliv sett ut länge, säger Jane Törnqvist. Jag började i ungdomslandslaget som 15-åring och i damlandslaget när jag var 20.

Ära men inte pengar
Många pojkar som spelar fotboll drömmer om att bli proffs, och slippa ha ett jobb vid sidan om. Så såg inte Jane Törnqvists drömmar ut. De handlade om spel i de stora mästerskapen – men inte om pengar. I perioder har hon visserligen haft stipendier från Sveriges olympiska kommitté, Svenska Spel och Fotbollförbundet, som motsvarat en halvtidslön. Men att arbeta har hela tiden varit självklart.

Och Jane Törnqvist vet inte om hon hade varit en ännu bättre fotbollsspelare ifall hon hade sluppit det. Däremot kan hon säga med bestämdhet att det går att kombinera arbete och elitidrott – och att det har fördelar.

– Genom jobbet träffar jag andra människor, folk som inte tycker om sport. Det är skönt. Jag blir stimulerad av att vara i en annan miljö. Man kan inte leva i den här lilla bubblan hela tiden, säger Jane Törnqvist och nickar ut mot fotbollsplanen.

Omvänt har fotbollen givit henne mycket som hon har nytta av i arbetslivet.

– I fotboll lär du dig socialt samspel. Jag har haft lätt att komma in ny nya arbetslag, tackla nya människor.

– Och eftersom jag är vältränad är jag inte rädd för att ta i. Jag vågar ta fysiska jobb.

Bra uppbackning
Under sina många år i landslaget har Jane Törnqvist haft tur med förstående arbetsgivare och bra, stödjande arbetskamrater.

– Jag är jättetacksam mot dem, säger hon allvarligt. Det underlättar att jag inte behöver ha dåligt samvete för att jag är borta mycket. Man kan säga att det har varit en förutsättning.

Samtidigt anser Jane Törnqvist att arbetsgivare inte behöver vara rädda för att anställa elitidrottare.

– Den som är noggrann med sitt idrottande ser också till att arbetet fungerar. Målmedvetenheten tar du med dig från idrotten.

– Visst är du borta en del för tävlingar. Men den frånvaron är planerad. Det är inte svårare än föräldraledighet.

I maj börjar Jane Törnqvist ett nytt jobb, som fastighetsskötare på Stockholmshem. Det stämmer bättre med hennes utbildning till
möbel- och inredningssnickare. Det är ett fast jobb. Och på heltid, vilket Janes ekonomi kräver.

Hur det nya jobbet går att förena med fotbollen är för tidigt att säga.

– Det visar sig. Det känns viktigt att ha ett bra jobb nu. Fotbollen är inte längre lika självklar i mitt liv.

Ny tid i livet
Efter säsongen 2005 klev Jane Törnqvist av landslaget, ”för att ha ledigt åtminstone någon helg per år”. Andra saker har börjat locka, sådant som hon fått avstå från i många år.

– Det är helt vanliga, enkla saker. Som att träffa mina vänner när jag vill. Att inte behöva tänka på vad jag gör i morgon. Jag är sugen på ett normalt liv.

Så joggar Jane Törnqvist in på gräset och börjar värma upp. När hon dribblar en boll framför sig bryter ett leende fram, alldeles ofrivilligt. Fotbollen må tränga undan mycket annat i livet. Men väl ute på planen har Jane Törnqvist fortfarande roligt.

FAKTA: Jane Törnqvist
Ålder: Fyller 32 i början av maj.
Familj: Särbo.
Utbildning: Möbel­snickare.
Bor: Hyresrätt i Hägersten i Stockholm.
Fritidsintresse: Golf.
Senast lästa bok: Pilgrimsfärden av Paulo Coelho.
Allsvensk klubb: Djurgården Damfotboll.
Fotbollskarriär: 13 säsonger i allsvenskan. 109 A-landskamper, 33 U-21-landskamper. S
pelat i EM 1997, VM 1999, OS 2000, EM 2001 (gick till final), VM 2003 (gick till final) samt OS 2004.
Nästa match: Hemma mot Linköpings FC i morgon, lördag, klockan 16.00.

Läs också: Allt om DIF:s damlag