/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/vt2007/OlivierH.jpg
– Ekonomin är bättre i elektro- och metallindustrin. Kemins avtal är inte vårt mål. Det bestod också av ett engångsbelopp som våra medlemmar inte vill ha, säger Olivier Höbel, IG Metall. Foto: Theresé Ny.

Tyska avtalsrörelsen blir allt hetare. Det blir ingen uppgörelse innan varningsstrejkerna satt igång, tror förtroendevalda för IG Metall på ett möte i industriområde i Berlin.

Trots högt tonläge och krav på 6,5 procents löneökning tror de flesta inte att det behövs stora strejker för en uppgörelse med arbetsgivarna i Gesamtmetall. Ingen part vill riskera industrins lönsamhet med stora strejker. Men på nattskiften till söndag den 29 april startar de första varningsstrejkerna i form av korta arbetsnedläggelser som inte varslas. Samtidigt fortsätter förhandlingarna. Cirka 200 förtroendevalda från stora och små företag i Berlin, Brandenburg och Sachsen möttes för en vecka sedan i en modern lokal i en före detta fabrik i utkanten av Berlin.

De kommer från både västra och östra Tyskland. Trots att nästan 17 år gått sedan föreningen är villkor och löner sämre i öst.  IG Metall har svårt att upprätta kollektivavtal där. 6,5 procent, går arbetsgivarna med på det? Frågan går till Olivier Höbel, ordförande för IG Metalls avtalsregion Berlin-Brandenburg-Sachsen med 165.000 medlemmar, en region med låga löner för metallarbetare.

– Det är möjligt att uppnå kravet eftersom den ekonomiska situationen är god, inflationen är 2,3 procent och produktiviteten hög, mycket hög, säger han till LO-Tidningen.

Verklig sänkning
De reala lönerna har sjunkit under många år. Människor måste få löneökningar för att inte bli beroende av bidrag från staten, anser han. Kemiavtalet slutade på 4,3 procent och pekas ut som en norm också för IG Metall. Hur ser du på det?

– Ekonomin är bättre i elektro- och metallindustrin. Kemins avtal är inte vårt mål. Det bestod också av ett engångsbelopp som våra medlemmar inte vill ha, säger Olivier Höbel.

Arbetsgivarna förde in ett nytt begrepp i sitt första bud till IG Metall, konjunkturbonus. Gesamtmetall vill inte längre beräkna löneökningarna utifrån inflation och produktivitet, enligt Olivier Höbel. I stället säger de ”vi betalar en sorts inflationskompensation men sedan bara en konjunkturbonus”.

– Arbetsgivarna vill skapa mer flexibilitet, men inte bara det. De vill inte ta ansvar för de anställda utan bara betala engångssummor utifrån företagens konjunktur som förhandlas fram lokalt, säger Olivier Höbel.

– Men företagsråden säger nej till modellen eftersom de inte har strejkrätt på företagsnivå.

I förra årets avtal, som går ut nu, finns ett engångsbelopp som kunde varieras utifrån ekonomin i företaget. Tanken var att det skulle kunna dubbleras i välmående företag.

– Så blev det inte. Alla företag i vår region betalade ut nästan 

Ingen poäng
3.000 kronor. Så varför ha sådana överenskommelser när företag som kan betala mer ändå inte gör det?

– Däremot kan arbetarna tvingas acceptera lägre belopp när de hotas med arbetslöshet, säger Olivier Höbel.

Gesamtmetall har fortfarande inte rört sig från budet på 3 procents löneökning, varav 0,5 är en konjunkturbonus. IG Metalls avtalsrörelser är starkt samordnade, även om förhandlingarna sker i de olika regionerna. Den som kommer först bestämmer nivån.