Avtalet för arbetarna i tekoindustrin ger löneökningar något över de 10,2 procent som övriga industrin har fått. I gengäld har IF Metall accepterat mer flexibla arbetstider. Därför anser både fack och arbetsgivare att avtalet håller sig inom normen.

Avtalet är treårigt. 0,6 procent av löneökningen används för att förbättra avtalspensionerna medan resten syns i lönekuverten.

Tyngdpunkten i löneökningarna ligger på avtalets lägsta löner.

För den som har fyllt 18 år och är nyanställd i branschen höjs den lägsta timlönen i avtalet från 82:52 kronor till 87:66 kronor den 1 maj i år. Motsvarande lön blir 90:10 kronor den 1 maj 2008 och 94:08 år 2009.

Avtalets lägsta lön för den som varit anställd ett år höjs kraftigare. Jämfört med den nyanställde 18-åringen får den som har ett års erfarenhet ytterligare 286 öre mer i timmen 1 maj 2007, 297 öre 1 maj 2008 och 307 öre 1 maj 2009.

– Omräknat till månadslön motsvarar detta 900 kronor mer i månaden för nyanställda från den 1 maj i år, och 1 400 kronor mer i månaden för dem som har ett års erfarenhet, säger Lena Kyhlros, förhandlingsombudsman vid IF Metall.

Låglönesatsning
Därmed anser Lena Kyhlros att låglönesatsningen i det nya tekoavtalet klarar en jämförelse med Handels avtal.

För dem som har längre erfarenhet än ett år höjs lönerna genom att ett visst påslag för varje anställd samlas ihop i en pott: 405 öre per anställd det första avtalsåret och 410 öre det andra respektive tredje året. Avtalet förutsätter att pengarna i potten sedan fördelas i lokala förhandlingar. Om de lokala parterna inte kommer överens får fackklubben fördela två tredjedelar av potten, arbetsgivaren en tredjedel.

Går samman
En nyhet är att två tidigare avtal, textilavtalet och konfektionsavtalet, nu slås ihop till ett enda tekoavtal. Det omfattar 1.741 kvinnor och 2.044 män. Kvinnorna utgör alltså 46 procent. De flesta männen arbetar med att framställa teknisk textil, en mycket ”maskintung” bransch.

I det nya avtalet har arbetstidslagen förts in i sin helhet.

– Fördelen är att om arbetstidslagen ändras, så gäller avtalet, säger Lena Kyhlros.

– En eftergift från vår sida är att arbetstiderna blir flexiblare. Arbetsgivaren får rätt att förlänga eller förkorta arbetstiden med upp till 30 minuter per dag. Men årsarbetstiden förändras inte.

Nöjd arbetsgivare
– Det nya tekoavtalet höjer lönerna med 11,5 procent under tre år, säger Karl-Olof Stenqvist, vd för arbetsgivarorganisationen Tekoindustrierna.

– Men samtidigt innehåller det arbetstidsregler som har stort värde för företagen. Därför bedömer vi att arbetsgivarnas kostnad i slutänden ökar med 10,2 procent, precis som i de avtal som slutits inom industrin tidigare.

De arbetstidsregler Karl-Olof Stenqvist syftar på är för det första en ensidig rätt för arbetsgivaren att förlänga eller förkorta arbetsdagen med 30 minuter per dag.

För det andra reglerar avtalet de nya bestämmelserna om dygnsvila, veckovila och den så kallade 48-timmarsregeln på ett sätt som arbetsgivarna är nöjda med. Här stämmer avtalet i stora drag överens med uppgörelsen mellan Teknikföretagen och IF Metall.

– Dessutom är vi nöjda med att möjligheten att visstidsanställa i upp till ett år skrivs in i avtalet, säger Karl-Olof Stenqvist.

– Vi är nöjda med att ha tecknat ett nytt avtal som är i linje med övriga avtal inom industrin, i synnerhet med tanke på de avtal som träffats utanför industrin.