Var femte arbetare kan inte gå på toa när de vill. En ny rapport visar att LO-kvinnor har minst frihet på jobbet. Men även deras manliga kollegor har sämre förmåner än akademiker och tjänstemän.

Att kunna gå ifrån jobbet i fem minuter utan att be om lov eller kalla på ersättare är en rättighet för de flesta, enligt LO:s nya rapport om friheter och förmåner på jobbet. Men fortfarande måste var femte LO-medlem be om lov för att gå på toa, och kvinnor har betydligt mindre frihet än män.

94 procent av männen med akademikeryrken kan ta fem minuters paus, men bara 71 procent av LO-kvinnorna. Arbetare i manligt dominerade förbund som Byggnads, Skogs- och trä samt Målarna har lika stor frihet att ta paus som akademikermännen. Men inom Hotell- och restaurangfacket kan bara sex av tio gå ifrån, och motsvarande siffra för Handels och Livs är sju av tio.

– Till viss del beror det på arbetets karaktär, men det borde vara lika svårt att ta paus för många industriarbetare. Uppenbarligen styr man mer över sin egen tid i manliga branscher, säger Anna Fransson, som är en av utredarna bakom undersökningen.

Lön och kön avgör
Rapporten om friheter och förmåner är den fjärde delen i LO:s serie Röster om facket och jobbet. SCB har frågat drygt 8.000 yrkesverksamma arbetare, tjänstemän och akademiker hur förmånerna ser ut på deras jobb. Resultatet visar att förmåner och friheter tydligt hänger samman med kön och lön. Män får mer än kvinnor och högavlönade får mer än lågavlönade. Små förmåner som gratis kaffe gäller på många arbetsplatser, men ju större förmånerna och friheterna blir desto större blir också skillnaderna.

Möjligheten att själv styra sitt arbete är betydligt större för akademiker än i LO-yrken. Åtta av tio Sacomedlemmar kan börja senare på morgonen och arbeta igen tiden om de vill. Bara drygt hälften av LO-medlemmarna kan göra så, och andelen är betydligt lägre för kvinnor än för män.

LO-anslutna i botten
Mer än hälften av akademikerna och tjänstemännen kan också uträtta privata ärenden utan löneavdrag, och de har betydligt oftare flextid än LO-anslutna. De som tjänar mest får också mer fortbildning än lågavlönade. Nästan 90 procent av dem som tjänar mer än 40.000 i månaden har möjlighet till personalutbildning en vecka om året, medan knappt 40 procent av dem med löner under 16.000 har samma förmån.

– Vi kan konstatera att både förmånerna och friheterna ökar i takt med lönen. Det är en tydlig fråga om kön och klass, säger Anna Fransson.

FAKTA: Så vanliga är friheterna (andel i procent)…

  LO TCO Saco
Gå ifrån fem minuter utan ersättare 79 84 92
Börja senare och jobba in tiden 57 72 80
Själv förlägga semestern 57 57 62
Själv välja arbetsuppgifter nästa timme 37 61 72
Ta ledigt en timme utan löneavdrag 35 51 61


… och så vanliga är förmånerna

LO TCO Saco
Gratis kaffe 68 75 82
En vecka personalutbildning per år 42 64 73
Flextid 33 63 78
Fri läkarvård 29 34 37
Subventionerad lunch 27 37 35

Läs också: rapporten "Friheter och förmåner i jobbet"