Dagens Nyheters ledarskribent Hanne Kjöller anklagar i en hånfull kommentar facket för att hota medlemmar som inte betalt sin avgift med inkasso.

Det vore illa om så vore fallet, men Kjöller har som vanligt fått allt om bakfoten.

För medlemmar som inte betalar avgiften till facket gäller att de efter ett antal påminnelser småningom blir uteslutna. Några efterkrav behöver de givetvis inte räkna med.

Samma praxis har också gällt i a-kassan. A-kassemedlemmar som halkat efter med avgiften har haft några månader på sig att betala – och gör de inte det efter påstötningar blir de så småningom avstängda utan efterkrav. Ingen ska på grund av att man glömt bort några betalningar sakna ett försäkringsskydd.

Vad som nu inträffat är att regeringen ålagt a-kassorna att från första dagen driva in avgiften. Regeringen vill inte överse med någon månads utebliven betalning. Oavsett om a-kassan fått in avgiften eller ej måste den betala in den till staten för att betala regeringens skattesänkningar åt Kjöller och andra högavlönade.

Kjöller borde rikta sin kritik mot regeringen. Det är den som ålagt facken att inte visa fördragsamhet. A-kassorna har hittills underlåtit att verkställa ordern, ett berömligt utslag av olydnad som Kjöller borde berömma istället för att snorkigt klandra.