I dag, onsdag, förkastade tjänstemannafacket HTF medlarnas slutbud på Almega Tjänsteföretagens område, där bland andra resebyråer, kortföretag och callcenterföretag ingår.

Medianlönen bland HTF:s 65.000 medlemmar på området är 24.000 till 25.000 kronor i månaden, men omkring 40 procent av medlemmarna tjänar 20.000 kronor eller mindre. Av dessa lågavlönade är 82 procent kvinnor.

Bland annat mot den bakgrunden kräver HTF större garanterade löneökningar än de 375 kronor i månaden som medlarnas bud innehöll.

– Budet innebar att den som tjänar 18.000 kronor eller mer i månaden inte garanteras något reallöneskydd, och det tycker vi att medlemmarna ska ha, tillägger Tommy Mases, förhandlingschef på HTF.

”Bygger murar”
Almega Tjänsteföretagen anser att de höjningar av avtalets lägsta löner som HTF kräver skulle bygga murar mot dem som vill in på arbetsmarknaden. ”Än en gång visar facket att det bara är ett särintresse för dem som redan har jobb”, säger Örjan Lenárd, förbundsdirektör vid Tjänsteföretagen, som också de avvisar medlarnas bud.

Parterna kommer att diskutera läget med medlarna, och har ännu inte tagit ställning till hur de ska gå vidare. Varsel om stridsåtgärder från HTF:s sida kan ligga nära, även om varsel inte väntades under onsdagskvällen.

Nej i handeln
På handelns område avvisade HTF och motparten Svensk Handel medlarnas slutbud på tisdagen. Även här är individgarantier och avtalets lägsta löner de stora stötestenarna.

– Det är märkligt att arbetsgivarna hade råd med garanterade löneökningar för Handels medlemmar, men inte för oss, säger Tommy Mases.

På handelns område ska parterna träffa medlarna igen på onsdag den 2 maj.