Byggavtalet hann knappt bli undertecknat förrän nya problem uppstod. Uppgörelsen om att Byggnads ska få löneuppgifter om alla anställda kan strida mot personuppgiftslagen.

Datainspektionen fick in en anonym anmälan samma dag som avtalet blev klart, och myndigheten ska nu se över om facket har rätt att registrera uppgifter om anställda som inte är medlemmar.

– De personer som inte är medlemmar i Byggnads har ju aktivt tagit ställning till att de vill stå utanför facket. De har ingen som helst relation till Byggnads och kan uppleva det som kränkande om deras personuppgifter tillsammans med lönen lämnas ut till Byggnads, säger Agneta Runmarker, dataråd på Datainspektionen till Ekot i Sveriges Radio.

Förstår inte
Byggnads ordförande Hans Tilly förstår inte kritiken. Han säger att frågan redan är utredd i samband med debatten om granskningsarvodena. Avtalet kräver inte att några nya uppgifter lämnas till facket. Det är samma information som länge varit en del i lönegranskningen.

– Det är väldigt viktigt att vi får in uppgifter om alla löner. Europadomstolen har sagt att det ligger i det allmänna intresset att kolla det här eftersom vi inte har någon lagstiftning som reglerar lönerna, säger Hans Tilly.

Byggnads anser att lönegranskningen behövs för att säkerställa att byggarbetare som står utanför facket inte jobbar för oskäliga löner.

– Om vi inte har koll blir det fritt fram för dem som tycker att det är helt okej att utländska byggarbetare ska jobba för 40 kronor i timmen. Det är ett märkligt synsätt vi inte kan ställa upp på, säger han.

Kränkta
Sveriges Byggindustrier har däremot full förståelse för att oorganiserade kan känna sig kränkta av att deras löneuppgifter lämnas till facket. Arbetsgivarorganisationen tillsätter nu en egen utredning för att fastslå om avtalet bryter mot lagen.

– Vi kämpade för en skrivelse om att de som aktivt anmäler att de inte vill få sina uppgifter utlämnade skulle slippa, men Byggnads vägrade. Det var det absolut sista vi gav upp. Om vi inte gjort den eftergiften hade det fortfarande varit strejk, säger Bo Antoni, arbetsgivarorganisationens vd.