Regeringen har bestämt att driva en politik som bygger på en ”arbetslinje”. Det är bra att ha en politik som leder till att folk får arbete. Liksom att det finns en bra arbetsmiljö på jobbet.

För att verka för en bra arbetsmiljö har Seko en organisation, som bland annat bygger på att vi har lokala fackliga företrädare nära våra medlemmar och även, ibland tillsammans med andra fack, har skyddsombud på arbetsplatserna. Till hjälp för skyddsombud och fackliga företrädare har vi alla haft forskning, som bedrivs på Arbetsmiljöinstitutet. Det vill vår regering nu lägga ner. Det innebär att stödet minskar för de krafter som vill ha sunda arbetsplatser.

Till hjälp har vi också haft stöd från Arbetsmiljöverket. Där vill regeringen spara betydande belopp, så även därifrån blir det mindre stöd för sunda arbetsplatser. Arbetsgivaren, den enskilde och de lokala fackliga företrädarna har även haft stöd av Försäkringskassan i sitt arbete med att rehabilitera arbetstagare som på olika sätt har drabbats av en skada i arbetet. Där vill regeringen också spara betydande belopp, vilket får till följd att också från det hållet blir det mindre stöd för sunda arbetsplatser.

Inte sunt
Samtidigt vill man förändra reglerna för rehabilitering så att det är Försäkringskassan som ensam skall ha ansvar för den. Man drar också ner resurserna för Försäkringskassan och på så sätt ökar arbetsbördan för dess personal. Det verkar inte helt sunt. Vi i Seko tycker att det är mycket beklagligt att man lägger ner Arbetsmiljöinstitutet och därmed den pågående forskningen som har bedrivits där. Inte nog med att arbetet för sunda arbetsplatser blir svårare, det blir givetvis också svårare att förebygga olyckstillbud och onödiga förslitningar, då man inte längre kan få stöd av forskare för både kartläggning och förslag på problemlösning. Ja, även vår sjukvård blir en förlorare när man inte längre kan få forskarstöd när man skall hjälpa enskilda i deras tillfriskningsprocesser från arbetsrelaterade skador.

De många seriösa arbetsgivare, som tillsammans med skyddsombud och fackliga företrädare har arbetat för att få en god arbetsmiljö blir också förlorare när man inte längre kan få stöd i den omfattning som vi tidigare har fått. Den inte fullt så seriösa arbetsgivaren kanske är ganska nöjd med de försämringar som den förda politiken ger, eftersom det då blir svårare för oss i facket och för skyddsombud att lägga laglig press på just denna arbetsgivare.

Slutligen befarar vi att det blir fler som blir sjuka på sitt arbete, då arbetsmiljöarbetet inte längre kan bedrivas med den skärpa som forskning och olika stödinsatser har medgivit tidigare.

Vi kräver:
• att Arbetsmiljöinstitutets forskningsarbete skall beredas möjlighet till fortsatt utveckling,

• att besparingarna inom Arbetsmiljöverket skall dras tillbaka,

• att besparingarna inom Försäkringskassans område skall dras tillbaka,

• att arbetsgivarens rehabiliteringsansvar skall finnas kvar.

För Sekos avdelning Halland, Jönköpings län
Hans Andersen
Avdelningsordförande