LKAB avbröt de lokala löneförhandlingarna i söndags när produktionstakten sjönk kraftigt, och på företagets hemsida beskylldes personalen för att maska. I dag, onsdag, har de kommit igång igen.

– Folk tog väldigt illa vid sig, säger Tomas Nilsson, ordförande för Gruvfyran vid LKAB i Malmberget.

– Den höga produktionstakt som vi har hållit har till en del krävt att vi bryter mot säkerhetsrutinerna. Företaget har sagt att alla föreskrifter ska följas till punkt och pricka, annars riskerar den anställde uppsägning. Men när den uppmaningen följs kommer dessa bedrövliga anklagelser.

LKAB:s personalchef Mats Pettersson står fast vid att arbetarna har tagit till olovliga stridsåtgärder. LO-Tidningens fråga om LKAB kommer att ta vidta rättsliga åtgärder vill han dock inte kommentera.

Inte en krona mer
– Produktionen går riktig bra nu, och vi har förhandlat med IF Metalls delegation under onsdagen, säger Mats Pettersson.

LKAB har hittills erbjudit löneökningar på 3,4 procent 2007, alltså inte en krona mer än det centrala avtalet föreskriver. Då en genomsnittlig lön för arbetarna vid LKAB ligger kring 23 000 kronor i månaden ger detta en löneökning på 800 kronor.

– Med lokala och centrala påslag, underjordstillägg och andra tillägg kräver vi 4 000 kronor, säger Tomas Nilsson.

Med tanke på LKAB:s lönsamhet (sex miljarder 2006 och troligen mer i år) anser facket att företaget har råd. Mats Pettersson hänvisar å sin sida till industriavtalet, som inte ger stöd för att lönen kopplas till vinsten på kort sikt.

Behöver tolk
Förhandlingarna kompliceras av att LKAB och det lokala facket läser det centrala avtalet på olika sätt, och har bett IF Metall och Gruvarbetsgivarna om hjälp med tolkningen.

Många gruvarbetare är missnöjda med det centrala avtalet, som tvärtemot deras vilja blev treårigt i stället för ettårigt. IF Metalls ordförande Stefan Löven besökte Malmberget i tisdags för att försöka förklara och försvarar avtalet.