Hotell- och restaurangfacket har överlämnat sitt avtalsförslag om de allmänna villkoren. Förslaget på lönenivå kommer dock inte att preciseras förrän under förhandlingarna i morgon, onsdag.

Utgångspunkten blir det avtal som Handels slöt med Svensk Handel i slutet av mars.

Ligger lägre
Men det är också baserat på den lönestatistik som facket och arbetsgivarna i branschen tillsammans betalar Statistiska centralbyrån för.

– Inom ramen för LO-samordningen har vi ett något lägre löneläge. När vi fastställer ett krontal så kommer det att ligga något högre än vad Handels har fått, säger förbundsordförande Ella Niia.

Elisabeth Holming-Schiller är förhandlingschef på arbetsgivarorganisationen Sveriges hotell- och restaurangföretagare.

Vad anser du om lönenivån i branschen?

– Man behöver inte anse så mycket. Det är ett så kallat låglöneområde, det är inget hemlighet.

Men det finns också fler områden, säger hon: tvätterier, städ.

Vad som ligger lägst beror på vad man tittar på i statistiken, enligt henne.

Hon säger att hon har tillgång till alla avtal, men inte tittar särskilt på handelsavtalet.

– Det viktigaste är att göra ett avtal som passar vår bransch. Det är inte så viktigt vad andra gör, säger hon.

Mot potten
LO:s idé om jämställdhetspott, som handelsarbetsgivarna accepterade, tycker Elisabeth Holming-Schiller är konstig, även om hon ”självklart är för rättvisa löner mellan kvinnor och män”.

I grunden har hon ingen förståelse för den, men nu har hon ändå vant sig vid tanken. Mer än under ”mörkret i vintras”.

Men hon poängterar samtidigt att HRF har lagt sitt krav som en klumpsumma.

– Och det är klumpsumman vi förhåller oss till.

Mats Hulth, vd i samma organisation, uttalade förra veckan att många tjänar extra på dricksen, men det vill hon inte kommentera.

– Vi förhandlar om kollektivavtal, absolut inte om det, säger hon.