Sänkt moms och energiskatt för hotell och restauranger, sänkt skatt på arbete och höjd på miljöfarlig verksamhet. Sänkt arbetsgivaravgift för branschen. Översyn av lagen om personalliggare (som infördes vid nyår och som innebär att anställdas arbetstider ska registreras) och försök med schablonbeskattning.

Det är några av förslagen i det näringspolitiska program som Hotell- och restaurangfackets styrelse har antagit.

Under konflikten vid salladsbaren i Göteborg drog HRF en lärdom. Facket skulle kunna tala om hur små företag ska få bättre förutsättningar att bedriva seriös verksamhet. 

Företagens villkor
– Det är viktigt att vi blir bättre på att förstå den lilla företagarens ofta slitsamma villkor, skrev Ella Niia när hon i februari presenterade förbundets planer på ett program för ”fler jobb utan urholkad trygghet eller lägre löner”.

Nu, med programmet klart och antaget, reagerar facket mot att regerings- och arbetsgivarföreträdare anser att höjda löner för lågavlönade skulle leda till ökad arbetslöshet.

”Det är inte ett hållbart synsätt”, skriver förbundet i ett pressmeddelande.

SN mot strejkrätt
I går, måndag, kritiserade Svenskt Näringsliv fackets sätt att använda konflikträtten, liksom LO:s gemensamma satsning på att få upp de lägsta lönerna i årets avtalsrörelse.

– LO har i denna goda konjunktur tagit chansen att genomdriva låglönesatsningar, något som alltid tidigare skapat samhällsekonomiska problem, skrev vd Urban Bäckström.

”Resultatet kommer att bli tragiskt för landets ekonomi”, skrev svenskt Näringsliv om LO:s ”önskan att underminera industriavtalet”.

Läs också: Hotell- och restaurangfackets jobb- och företagsprogram i sin helhet