Det blev inget nytt installationsavtal efter medlarnas första bud i dag, tisdag. Arbetsgivarna sa ja till budet, men facket vände sig kraftigt mot medlarnas förslag.

– Det är ett riktigt skitbud. En ren provokation som går helt på arbetsgivarnas linje, säger Elektrikernas förhandlingschef Ronny Wenngren.

Stora försämringar
Han anser att i princip allt i budet innebär försämringar i jämförelse med dagens villkor och de yrkanden facket lagt. Bland annat får de anställda betala för mycket för förbättringar av föräldralönen och för pensionsuppgörelsen. Ronny Wenngren säger också boendereglerna för installatörer som ibland arbetar på andra orter i månader i sträck försämras i budet.

– Det är ett riktigt skitförslag som i princip innebär att våra montörer ska nöja sig om de får sova under en gran, säger han

EIO sa ja
Den bilden delar inte arbetsgivarna. Elektriska installationsorganisationen (EIO) sa ja till budet och enligt förhandlingschefen Åsa Kjellberg Kahn är det en bra kompromiss som facket borde vara nöjt med.

– Vi har svårt att förstå varför elektrikerna säger nej till ett bud som medför kraftiga höjningar av minimilönen, reglering av boendestandard och ett försök att till och med tillmötesgå kraven på att arbetsgivarna ska betala en facklig avgift, säger hon.

Värsta frågan
Det sistnämnda är förhandlingarnas mest svårlösta fråga, enligt Åsa Kjellberg Kahn. Elektrikerna kräver att arbetsgivarna ska betala en avgift på 0,4 procent av lönesumman till facket. Det motsvarar den avgift för ackordskontroll som i dag finns inskriven i avtalet, men som arbetsgivarna anser strider mot Europadomstolens dom i Byggnadsmålet om granskningsavgifter.

– Det kan vi aldrig gå med på. Facket kräver att arbetsgivarna, våra medlemmar, ska betala medlemsavgift även till dem. Det är vansinnigt att de ska betala motpartens verksamhet, säger hon.

Facket är dock av en annan åsikt, och anser sig förlora 26 miljoner på medlarnas förslag till lösning i frågan. Ronny Wenngren säger dock att frågan inte är viktigare än de övriga i avtalet.

– Det är en av flera frågor, men arbetsgivarna väljer att göra den till stridsfråga, säger han.

Blockad igång
Medlarna fortsätter sina diskussioner med parterna i morgon, onsdag, men vid midnatt inleder Elektrikerna en övertidsblockad på avtalsområdet.

Om avtalet inte är klart till den 2 maj utökas konflikten med en strejk för elektrikerna på LKAB i Kiruna. Fem dagar senare går även de anställda på 20 mindre elbolag ut i strejk.

Installationsavtalet omfattar runt 17.000 av Elektrikernas 26.000 medlemmar.