Nu är tre månaders väntan förbi. Kommunal lämnade över sina krav till Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) redan i januari. Sedan dess har överläggningar om allmänna villkor pågått, men i dag kom lönebudet facket väntat på.

– Det stämmer att vi fått ett bud på förmiddagen, men vad det innehåller vill vi inte kommentera, säger Kommunals avtalssekreterare Håkan Pettersson.

Kommunal har krävt löneökningar på en knapp tusenlapp, och en rejäl höjning av avtalets lägsta lön till 16.200 kronor. Arbetsgivarna har tidigare sagt att kravet är för högt, men vad de nu erbjuder vill inte Markus Gustafsson som är chef för avdelningen för arbetsgivarpolitik på SKL kommentera.

– Vi tycker att förhandlingarna ska föras mellan parterna och inte i medierna. Kommunal har nu fått budet och vi väntar på en reaktion, säger han.

I eftermiddag ska Kommunals avtalsdelegation diskutera innehållet i budet. Sedan beslutas hur förhandlingarna ska gå vidare. 

Avtalet med SKL som gäller 420.000 medlemmar i Kommunal går inte ut förrän den sista juni, men parterna har som mål att vara klara med ett nytt avtal redan den sista april.