Det hårdnar i avtalsförhandlingarna för de restauranganställda. I går, lördag, fick facket ett första bud från arbetsgivarna, SHR. Vad budet innehöll vill Hotell och restaurangfackets ordförande Ella Niia inte gå in på, men hon säger att det lämnade en del i övrigt att önska.

– Det var inte av den karaktären att vi kan nå någon uppgörelse direkt,
säger hon.

Det var framför allt lönebudet som inte föll facket i smaken. Hotell- och restaurangfacket kräver löneökningar på en tusenlapp och höjningar av minimilönerna med ytterligare en hundralapp.

Enormt medlemstryck
– Lönebudet var inget vi vill skriva avtal på. Vi har ett enormt tryck från
våra medlemmar på att få rejäla löneförhöjningar nu när det går så bra för branschen. De anställda – också i vår bransch – måste ha en lön som man kan leva på, säger Ella Niia.

Inte heller arbetstidsfrågorna är lösta, men när det gäller hårdare
regleringar av extraanställningar är parterna nära en lösning. Facket har krävt strängare regler eftersom den osäkra anställningsformen använts i stället för fasta anställningar.

Samsyn nära
– Här har vi diskuterat med arbetsgivaren om att hitta skrivningar så att
anställningsformen används så som den är avsedd. Där har vi nått en samsyn och håller på att hitta skrivningar. Det känns bra, säger Ella Niia.

I dag, söndag, har facket lämnat över sina synpunkter på budet till arbetsgivarna. För att sätta ytterligare press inför de fortsatta förhandlingarna sades också det nu gällande avtalet upp. Från den 8 maj kan facket ta till stridsåtgärder om parterna inte enats om ett nytt avtal.

Förhandlingarna fortsätter
I morgon lämnar facket över ett färdigt avtalsförslag till arbetsgivarna och på tisdag träffas parterna igen och fortsätter diskussionerna utifrån deras respektive avtalsförslag i form av kansliöverläggningar utan förhandlingsdelegationer. På onsdag fortsätter de regelrätta förhandlingarna med delegationerna inkallade.

– Vi fortsätter att förhandla. Målet är att ha en uppgörelse klar under veckan, säger Ella Niia.