Flera kritiker i USA och England har uppdagat att Nato står i ett närmast otillbörligt förhållande till de stora vapeföretagen i USA och England.

Med ett utvidgat Nato kan vapentillverkarna – dock inte arbetarna – se fram mot nya rekordvinster. Ett expanderande Nato är den ”vackra delen” i den ekvationen, skriver bland annat samhällskritikern Gore Vidal. En expansion inträffar när de nya ”klubbmedlemmarna” där Sverige med alliansregeringens goda minne allmer närmar sig den i deras tycke eftersträvansvärda klubben.

Av de europeiska länderna står Ungern, Tjeckien och Polen i startgroparna för att gå in i Natogemenskapen och därmed köpa vapen från Lockhead, Boeing, McDonnel Douglas, General Electric, Mickey Mouse och nya kärnvapen som W-88 Trident-missilen att ingå i arsenalen.

För dem som är intresserade av hur ruinerande ett Natomedlemskap kan komma att bli för nya medlemmar finns en rapport från Brittisk-amerikanska säkerhetsinformationsrådet och Centret för euroepisk säkerhet och nedrustning.

Frågan är hur Sverige skall förhålla sig till Nato? Tyvärr har många svenska politiker och miliärer svävat på målet i den frågan. Sverige har levt som ett alliansfritt land och bör fortsätta den linjen och hålla ett rejält avstånd till allt som har med Nato att göra i Europa, och även se till att EU bör lägga sig vinn om samma linje gentemot USA och Nato.

Svenska politiker som inte drar en klar rågång gememot Nato och USA bör ställas åt sidan, vilket parti de än representerar. Även svenska militärer som svävar på målet om Sveriges relation till Nato bör skiljas från sina tjänster.

Stig Anesäter (s)