/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/vt2007/egner.jpg
Att sjömän redan har lägre skatt än andra är inget giltigt skäl – det har vi ju fått för att vi inte kan utnyttja systemet när vi är till sjöss. Foto: Therése Ny.

Med jobbavdraget minskar skatten uppåt tusen kronor i månaden för vanliga anställda. Men sjömännen får ingenting. Nu vill Seko ha kompensation i avtalsrörelsen.

Landets 12.000 sjömän är med och betalar för skattesänkningen. De får betala mer för att vara med i a-kassan och försäkra bilen, precis som alla andra. Men när skatten sänktes vid nyår var sjömännen undantagna. Finansminister Anders Borg har försvarat detta med att sjömän redan har lägre skatt än andra. ”Den höga skattebelastning som det är jobbskatteavdragets syfte att lindra gäller således inte för sjömän”, sa ministern i en debatt i riksdagen i mars.

– Men lönerna till sjöss är ju anpassade till den särskilda skatten för sjömän, utbrister Sekos ordförande Janne Rudén upprört.

Ingångslönen för sjöfolk är ungefär 10.000 kronor i månaden. Seko påminner om att den särskilda, lägre skatten för sjöfolk har kommit till därför att den som är ute länge på havet inte kan utnyttja socialförsäkringar och offentlig service lika mycket som andra.
Tillsammans med sjöarbetsgivarna och sjöbefälens fackförbund har Seko försökt förklara situationen för regeringen. Med klent resultat. Regeringen svarade inte när parterna i vintras begärde ett möte om frågan.

Sekos vice ordförande Tomas Abrahamsson noterar att Anders Borg ändå lämnade en liten öppning under debatten i riksdagen. Jobbavdraget utvärderas i finansdepartementet, och sjömännens situation hör till det som ska granskas. Men tiden är knapp.  Den 31 maj löper sjöavtalet ut. Seko räknar med att det uteblivna jobbavdraget blir en tung fråga i löneförhandlingarna.

– Regeringen har rullat in en sten i porten till avtalsrörelsen, säger Janne Rudén.

– Meningen med jobbavdraget var att det skulle löna sig mer att arbeta. Men för jobb till sjöss blir det ingen stimulans, tvärtom. Och det i ett läge när branschen skriker efter folk.

FAKTA: 9.000 sjömän i Seko
Cirka 9.000 ombordanställda är med i Seko. Resten av sjömännen är organiserade i Sjöbefälsförbundet, Sveriges fartygsbefälsförening.