Arbetsgivarna i de kommunala energiföretagen erbjuder löneökningar på 10,2 procent under tre år.

På onsdag ska arbetsgivarna i KFS (Kommunala företagens samorganisation) lämna vad de kallar ett definitivt slutbud, och Sekos förhandlingsdelegation är inkallad för att snabbt kunna ta ställning. Det totala innehållet i lönebudet står alltså redan klart.

– Men medan arbetsgivarna vill sprida löneökningarna jämt över perioden vill vi ha en större höjning första året, säger Christer Karlsson, ombudsman vid Seko.

KFS vill dessutom ta bort regler i det nuvarande avtalet som garanterar att den som haft en kommunal anställning får behålla sina extra semesterdagar om verksamheten tas över av ett annat företag. Det accepterar inte Seko.

Privata elbolag
Parallellt förhandlar Seko med energiarbetsgivarna inom EFA, där Vattenfall, Eon och Fortum är de dominerande företagen.

– Vi har fått ett bud som vi värderar till 10,2 procent under en treårig avtalsperiod. Men också här vill vi ha en större del av löneökningen första året, säger Christer Karlsson.

Energiföretagen har gjort oerhörda vinster de senaste åren, och belönat sina chefer rikligt.

– Det är klart att medlemmarna stör sig på det, säger Christer Karlsson. Läget blir speciellt när samordningen inom LO är så stark.

Hög belastning
Irritationen förstärks av att belastningen på elmontörer och annan personal är hög. Enligt branschorganisationen Svensk Energi fattas 1.600 man i branschen.

Seko har krävt att företagen ska ta itu med rekryteringsproblemen, men så har inte skett. Seko krävde en större arbetstidsförkortning i början av förhandlingarna med KFS, bland annat för att ge de anställda möjligheter till återhämtning, men har tvingast släppa det kravet.

Seko har drygt 10.000 medlemmar i energibranschen. Genomsnittslönen är 22 000 till 23 000 kronor i månaden.