Har du fått nej när du ansökt om ersättning från en avtalsförsäkring? Från och med den 1 maj gäller nya regler för omprövning.

Hittills har de som är missnöjda med beslut om avtalsförsäkringarna kunnat få sin sak prövad i särskilda nämnder med representanter för facket och arbetsgivarna. Var och en av försäkringarna har sin egen nämnd: en för den kollektivavtalade sjukförsäkringen, en för livförsäkringen, en för arbetsskadeförsäkringen, en för Avtalspension Saf-LO och så vidare.

Tanken har varit att nämnderna ska tolka kollektivavtalen om försäkringarna och bedöma de fall som kan bli prejudicerande, alltså vägledande för liknande ärenden. Men på senare år har nämnderna fått ta ställning till allt fler fall. Till TFA-nämnden (som prövar om arbetsskadade har rätt till ersättning) står över 2.000 överklaganden på kö.

Särskild avdelning
För att begränsa nämndernas arbete till de principiellt viktiga fallen har LO, PTK och Svenskt Näringsliv nu enats om nya regler för den som vill överklaga. Omprövningen ska inte ske i nämnderna, utan vid en särskild avdelning inom försäkringsbolaget Afa. Alla som vill överklaga ett beslut måste göra det inom sex månader (hittills har en sådan tidsgräns bara funnits för arbetsskador).

Att en avdelning inom försäkringsbolaget självt avgör om bolaget ska betala ut ersättning eller inte väcker frågor om hur oberoende omprövningen blir.

– Javisst, medger Ellen Nygren, försäkrings- och pensionsförhandlare vid LO. Men det är vanligt att försäkringsbolag sköter omprövningen internt. Och de formella besluten om omprövning tas faktiskt av Afa redan i dag, nämnderna är bara rådgivande.

Slutligen skiljenämnd
Nämnderna kommer att finnas kvar, men de ska alltså koncentrera sig på att tolka kollektivavtalen om försäkringarna. Som sista instans för den som överklagar finns en skiljenämnd.

De som anmäler ärenden till Afa efter den 1 maj och så småningom vill få dem prövade i skiljenämnden måste betala en avgift på fyra procent av prisbasbeloppet (det blir för närvarande 1 612 kronor). Avgiften betalas tillbaka om den överklagande får rätt i skiljenämnden.

Läs också: mer om de nya Afa-reglerna