En omfattande mutskandal i Siemens har fått tyska företagare att ifrågasätta det starka samförståndet mellan företagsledningarna och de anställdas representanter i bolagsstyrelserna.

För ett par veckor sedan åtalades en ansvarig för ett dotterbolag, som satt i Siemens styrelse, för otrohet mot huvudman. Han misstänks ha mutat de anställdas representant Wilhelm Schelsky med minst 200 miljoner kronor för att denne skulle ställa upp på Siemensledningens förslag till förändringar.

Tyska myndigheter utreder sedan tidigare brottsmisstankar mot en lång rad personer hos Siemens som misstänks ha betalat stora belopp i mutor för att säkra kontrakt för koncernen. Omfattningen beräknas till hundratals miljoner euro. Motsvarande drygt 1,8 miljarder kronor har försvunnit från bolagets konton.

En pikant detalj i skandalen är att de anställdas styrelserepresentant Wilhelm Schelsky var ordförande för företagsrådet, men också grundare av det oavhängiga facket AUB som konkurrerar med IG Metall.

Inte rätt titel
AUB har inte rätt att sluta kollektivavtal och kan inte ta ut sina medlemmar i strejk. IG Metalls ordförande Jürgen Peters anser i ett pressmeddelande att det är fel att kalla AUB ett fackförbund. I Tyskland är det i första hand arbetsgivarnas organisationer som ifrågasätter de tyska medbestämmandelagarna som ger de anställdas företrädare från företagsråden en stark representation i styrelserna.

Tysklands fyra olika system ger de anställda rätt att utse upp till hälften av styrelseledamöterna. Men antalet skiftar beroende på vilken bransch företagen tillhör och dess storlek. De senaste korruptionsskandalerna i Siemens och i Volkswagen har i flera medier beskrivits som en effekt av de anställdas styrelserepresentation.

Lyckats irritera
Företagets verkställande ledning blir beroende av de anställdas representanter för att genomdriva förändringar i företaget. Och i några företag har de mutas med stora summor pengar. Den senaste skandalen i Siemens har retat upp IG Metall eftersom det misstänks att Wilhelm Schelsky mutats för att hålla det mer stridbara metallfacket borta.

Den rättsliga processen kommer att bringa klarhet i om Siemens finansierat AUB och en arbetsgivarvänlig företrädare för de anställda, enligt Jürgen Peters. IG Metall anser att Wilhelm Schelsky ska ha ett års fängelse eller böter för att han brutit mot en lag som styr företagsrådens agerande.

FAKTA: Störst på IT
Siemens är en av världens största koncerner när det gäller IT, elektronik och elteknik. Huvudkontoren finns in Berlin och München. Totalt har Siemens cirka 475.000 anställda i 190 länder runt om i världen. Omsättningen ligger runt 87 miljarder euro.