BIOGRAFI. Det är den där rösten som gjuter liv i allt den kommer i kontakt med. När Freddie Wadling sjunger är det – med en av hans med musikers ord ”som om han kramar musten ur sig själv. Han ger allt. Han är sången.”

Robert Lagerström biografi Freak. Boken om Freddie Wadling (Reverb) tecknar bilden av en människa som inte passar in. Musiken och drogerna är de medel han har för att över huvud taget stå ut med livet. Mängden narkotika och antalet musikgrupper i Wadlings liv tycks outsinligt.

Den bitvis bisarra historien om källarmänniskan som blivit folkkär berättas rappt, om än lite ytligt, av Lagerström. Varje kapitel består av ett reportage från någon Göteborgsmiljö, och tecknar tillsammans Wadlings livsväg.

Det bestående intrycket är att han är en människa som behöver tas om hand. Han är på mer än ett sätt som ett förvuxet barn.

Det är den spänningen som också är själva källan till hans konst. Med Henryk Lipps träffande ord är Wadling ”oförstörd och erfaren på samma gång”. Och hans nästan absoluta självcentrering ger honom den öppna kontakt med det egna känslolivet ”från himmel till helvete” som är allt skapandes förutsättning.

Mikael Löwegren