/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/vt2007/dnex.jpg
Från vänster Denny Ruthström, Claes Hallin och Håkan Karlsson på DNEX-tryckeriet i norra Stockholm.
– Det är rätt att använda en del av löneutrymmet till bättre pensioner, anser Claes Hallin. Dessutom måste skiftarbetande få möjlighet att gå i pension före 65 år. Det kravet ska vårt förbund driva i avtalsrörelsen. Foto: Janerik Henriksson.

– Herregud, det blir ett stort tillskott, säger Denny Ruthström, eltekniker på DNEX-tryckeriet, när han får se det nya pensionsavtalet för arbetare.

– Synd att jag inte är 20 år i dag i stället för 60, lägger han till. De unga, som hinner få de höjda pensionsinbetalningarna hela yrkeslivet, får förstås mest ut av avtalet.

– Det är väldigt bra att villkoren blir lika för arbetare och tjänstemän, anser kollegan Håkan Karlsson, systemtekniker på tryckeriet.

– Med bättre avtalspension behöver man inte spara privat till pensionen. Då kan man leva bättre också under alla år man arbetar.

Denny Ruthström och Håkan Karlsson tjänar 30.000 respektive 33.000 kronor i månaden. Med såpass höga löner hör de till den grupp LO-medlemmar som vinner mest på det nya pensionsavtalet.

Rejäl höjning
Avtalet innebär ju att den avgift som betalas in till pensionen höjs från 3,5 till 4,5 procent på lönen upp till 28.700 kronor i månaden. På lön ovanför den gränsen höjs pensionsavgiften till hela 30 procent. Det kan ge kraftigt höjd pension (se räkneexemplet här intill).

Ungefär tre fjärdedelar av arbetskamraterna på tryckeriet har lön ovanför gränsen. Det beror till stor del på ob-ersättningen. Nästan alla grafiker på DNEX-tryckeriet i Akalla norr om Stockholm, drygt 300 man, jobbar skift. Den som jobbar ständig natt har ett tillägg på 4.500 kronor i månaden.

Skiftarbetare vid tryckerier, processindustrier och andra LO-medlemmar som tjänar bra – som regel män – får alltså den kraftigaste pensionsförbättringen. Å andra sidan har just de varit mest diskriminerade i förhållande till tjänstemännen. Med en och samma lön
har en tjänsteman kunnat få flera tusen kronor högre pension i månaden än en LO-medlem.

– Folk som börjar hos oss och har varit med i Sif på sitt tidigare jobb är inte så intresserade av att byta till Grafiska fackförbundet, säger Claes Hallin, kassör i grafikerklubben på DNEX-tryckeriet. Som arbetare har man ju fått sämre pension.

Skiftarbetet har ett pris, betonar Denny Ruthström, som jobbat skift i 31 år.

Stress som sätter spår
– Nattarbete sliter hårt på kroppen. På ett tryckeri som trycker dagstidningar finns också en oerhörd stress. Tidningen måste ut vad som än händer.

– Därför borde egentligen mer pengar ha avsatts för våra pensioner för länge sedan, så att vi hade haft möjlighet att gå i pension före 65.

I många fall får skiftarbetare inte ut så mycket av de pensionspengar de har tjänat in, säger Claes Hallin.

– Vi har haft många som jobbat skift fram till 65-årsdagen, och sedan trillat av pinn efter bara några månader. Jag kan påminna mig ett tiotal sådana fall.

Fotnot: DNEX Tryckeriet AB, och många andra tidningsföretag, ingår i arbetsgivarorganisationen Tidningsutgivarna, som står utanför Svenskt Näringsliv. Pensionsvillkoren för arbetare vid de här företagen följer ändå pensionsuppgörelserna mellan LO och Svenskt Näringsliv. När ett avtal mellan Grafiska fackförbundet och Tidningsutgivarna har slutits börjar de nya villkoren gälla i branschen.

FAKTA: Så mycket högre blir pensionen
Så här mycket högre kan avtalspensionen bli med det nya pensionsavtalet jämfört med nuvarande Avtalspension SAF-LO. Beräkningen bygger på en rad antaganden: reallönerna antas öka med 2 procent om året, pensionspengarna ger 3 procents real avkastning per år och pensionen tas ut under 15 år. Antaganden är alltid osäkra.

  Inkomst per månad Inkomst per månad Inkomst per månad Inkomst per månad
Ålder i dag 15.000 20.000 25.000 30.000
20 år +660 +900 +1.100 +5.600
30 år +450  +680 +830 +4.200
40 år +330  +450 +550  +2.800
50 år +120  +230 +280 +1.400

Faktakälla: LO.

Läs också: artikeln "Historiskt avtal undertecknas"
Läs också: artikeln "Rättvisa skipad efter hundratals år"