I morgon, fredag, presenterar handelsminister Sten Tolgfors alliansens riktlinjer för Sveriges handelspolitik.

Någon större kursändring när det gäller frihandel förväntas dock inte, något som Maud Johansson på organisationen Forum Syd beklagar.

Sten Tolgfors har i flera sammanhang redan försvarat den rådande synen på svensk handelspolitik, så sent som för ett par dagar sedan i en artikel i Hallands Nyheter.

Där uttrycker han återigen sitt stöd för den socialdemokratiska linjen som bejakar frihandel, och de förhandlingar som pågår inom världshandelsorganisationen WTO om ett nytt världsomspännande avtal som river handelshindren.

Att få till stånd ett sådant avtal är enligt Tolgfors en huvudprioritering även för den nuvarande borgerliga alliansen. Tolgfors hävdar också att en protektionistisk väg leder till förluster för både konsumenter och företag.

– Men man kan inte se det så svart eller vitt, säger Maud Johansson på Forum Syd.

– Vi förstår att en svensk handelsminister måste se till vad det egna landet kan vinna. Men WTO-förhandlingarna speglar mycket mer än bara handel mellan länderna.

– Här finns frågan om patent på läkemedel, möjlighet för småbönder att försörja sig, hur länderna ska utforma sin socialpolitik och hur vattenförsörjningen ska ordnas. För många är det till exempel en överraskning att WTO i dag kan påverka hur enskilda länder utformar sin alkoholpolitik.

Hur bör då Sten Tolgfors agera?

– Vi företräder de fattigas intressen och WTO kan komma att förhindra utvecklingspolitiska frågor, så man måste balansera företagens intressen mot andra utvecklingspolitiska intressen, säger Maud Johansson.