Många a-kassemedlemmar fick chockhöjda avgifter i januari. Det ledde till att betydligt fler än vanligt var sena med sina inbetalningar. Även om de flesta betalade i sista stund uteslöts långt fler än vanligt ur a-kassorna den 1 april för att de inte betalt januariavgiften.

En vanlig månad utesluts runt 600 medlemmar ur Kommunals a-kassa på grund av obetalda avgifter. I januari var det 17.253.

– Vi hade nog trott att det skulle vara fler än vanligt, men det är åtminstone tre gånger så många som jag föreställt mig, säger a-kassechefen Krister Johansson.

Lämnar frivilligt
Allt fler lämnar också a-kassorna frivilligt. Hittills i år har 13.000 medlemmar begärt utträde ur Kommunals a-kassa. Det innebär att kassan förlorat 30 000 medlemmar totalt.

– Man ska komma ihåg att det här är en engångsföreteelse. Alla skriverier kring a-kassan har gjort att många känt att det får vara nog, säger Krister Johansson.

33.000 medlemmarna har dessutom inte betalt den förhöjda avgiften för januari. Eftersom de betalt en del av avgiften, det gamla beloppet, tror Krister Johansson att de ändå vill vara kvar. Fallen ska utredas.

Även HTF
Tjänstemannafacket HTF:s a-kassa har förlorat drygt 15.000 medlemmar som antingen har begärt utträde eller uteslutits för att de inte betalt januariavgiften. Siffran är preliminär, men kassans administrativa chef Leif Eng tycker inte att den är anmärkningsvärd.

– Med tanke på de våldsamma förändringarna, den höjda avgiften och att nyttan med a-kassan kraftigt beskurits, ska vi nog vara nöjda, säger han.

Positivt överraskad
IF Metalls a-kasseföreståndare Åke Ljunggren är också positivt överraskad. Han fruktade att upp till 20.000 medlemmar skulle strunta i att betala januariavgiften. I själva verket blev det mellan 3.500 och 4.000.

Till det kommer runt 4.000 medlemmar som begärde utträde ur a-kassan i januari.

– Det är mer än vanligt, men det är alltid fler som lämnar kassan runt årsskiftet, säger han.

Många målare
Att de medvetna utträdena i a-kassan ökar är tydligt hos Målarnas a-kassa. Fram till den 1 april hade drygt 560 målare begärt att få lämna a-kassan. Motsvarande siffra för hela förra året var 274.

– Det är alldeles för många. Dubbelt så många som på ett helt år och ansökningarna om utträde fortsätter att komma in. Men de flesta väljer att vara kvar i facket även om de lämnar a-kassan, säger a-kassechefen Janeth Norberg.

FAKTA: 235 kronor dyrare
Avgiften till a-kassan höjdes med i genomsnitt 235 kronor per månad vid årsskiftet. Samtidigt slopades avdragsrätten för fack- och a-kasseavgiften. Den som betalar 400 kronor i månaden till facket får 1.400 kronor högre skatt för helåret.