/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/vt2007/strejkvakt2.jpg
Hans Aldenmo är en av dem som i morse gick strejkvakt utanför PEAB:s bygge Hammarby sjöstad i Stockholm. Foto: Anders Wiklund

Byggföretaget Peab drabbas av byggstrejken som bröt ut i morse, onsdag. Verksamheten avstannade på 46 av företagets arbetsplatser.

För snickaren  Hans Aldenmo och hans jobbarkompisar som gick strejkvakt i Hammarby sjöstad är det självklart att ställa upp när facket kallar.

– Det är ju vi som är facket, säger han.

Nytt varsel
Tisdagskvällens nya varsel från Byggnads omfattar 1.500 anställda hos Skanska, NCC och JM på 80 arbetsplatser i hela landet och löses ut fredag den 27 april.

Byggnads anser att den totala löneökningen i budet ligger en halv procent under de 10, 2 procent som normen inom industrin är satt till. Inte heller arbetstidsförkortningen på en dag under en treårsperiod var bra nog, enligt facket.

Sveriges Byggindustrier tackade dock ja till medlarnas bud i går. Enligt arbetsgivarorganisationens vd Bo Antoni var det för att undvika en strejk och han är mycket kritisk till Byggnads agerande.

– Medlarna har i varierande grad tillmötesgått Byggnads krav, men de säger nej ändå, säger han.

Bakom nejet
Byggnads säger nej till medlarnas bud av flera skäl:

• Lönepåslagen är desamma som för industrin, enligt medlarna. Byggnads invändning är att det egentligen är 0,5 procentenhet lägre, eftersom medlarnas bud bygger på arbetsgivarnas lönestatistik som inte tar hänsyn till att outbildade byggnadsarbetare i genomsnitt har 88 procent av yrkesarbetarnas lön.

• Budet innebär att Byggnads avdelning ska vara motpart på avtal för arbeten som omfattar mer än 1 200 timmar. Facket invänder att det inte finns tillräckligt skydd mot att arbetsgivare delar upp ett stort jobb i småentreprenader. Dessutom gillar facket inte förslaget att Byggnads ska begära förhandlingarna – risken är då att facket missar, vilket kan leda till att en enskild byggnadsarbetare får förhandla själv.

• Budet innebär att arbetsgivarna ska leverera löneunderlag för dem som är fackligt organiserade. Byggnads säger att avtalet omfattar alla och kräver för sin granskning underlag för alla.

• Arbetstiden förkortas med en dag under de tre avtalsåren i medlarbudet. Byggnads vill ha en dag om året.