/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/vt2007/kurs2.jpg
TCO:s Sture Nord och LO:s Wanja Lundby-Wedin presenterade den nya webbkursen i dag, onsdag. Foto: Jonas Ekströmer

Nu finns chansen att testa sina egna fördomar direkt på nätet. Rådet för integration i arbetslivet har förvandlat sitt material om fördomar till en internetkurs.

Under de tre år som ett studiehäfte och en videofilm har funnits tillgängligt har materialet använts flitigt och varit uppskattat, enas rådets representanter om.

I festivalen Guldklappan, som Sveriges informationsförening och Bildleverantörernas förening ligger bakom, fick filmen pris som bästa beställningsfilm.

Testa själv
När materialet är förvandlat till en internetekurs kan var och en dels testa sina egna fördomar, dels få en personlig feedback och möjlighet att förändra sina åsikter. Genom att ”pressa ut kursen på arbetsplatserna” hoppas rådet att fler ska få tid och möjlighet att tänka efter, lära sig mer och komma till insikt om att var och en har en skyldighet att inte diskriminera.

En av scenerna handlar om när Pempo, anställd på Försäkringshuset, får en utmärkelse av chefen som bästa säljare. Chefens tal övergår dock från att handla om yrkesprestation till ett befästande av fördomar. ”Hemma på min gata gör vi inte skillnad, men det finns de som gör det … det finns alldeles för många invandrare som skäms över sin bakgrund, men vi är ju stolta över att ha en sån som du…”

Därefter kan den interaktive kursdeltagaren själv genom olika steg försöka klura ut när och hur det blev fel.

Bättre arbetsliv
– Vi tror att om man ökar kunskapen om lagarna som förbjuder diskriminering, så får vi ett bättre arbetsliv, säger Wanja Lundby-Wedin under presskonferensen i LO-borgen i dag, onsdag. Hon har under det senaste halvåret varit ordförande för Rådet för integration i arbetslivet, som är ett trepartssamarbete mellan stat, fack och arbetsgivare.

Lundby-Wedin passade samtidigt på att lämna över den rullande ordförandeklubban till Göran Ekström, generaldirektör på Arbetsgivarverket.

Han vill nu ta chansen att lyfta fram goda exempel och tänker ”blåsa liv i” den utmärkelse som rådet tidigare delat ut.

2004 belönades Stockholms landstings arbete med att hjälpa läkare med utländsk utbildning in i svenska jobb med rådets integrationspris. 2003 fick Fastighets och det kommunala bostadsbolaget dela på priset för Bergsjöprojektet i Göteborg, där arbetslösa invandrare fick utbildning till fastighetsskötare och därigenom jobb.

FAKTA: Här är rådet
Bakom Rådet för integration i arbetslivet står Arbetsgivarverket, Svenskt Näringsliv, Sveriges kommuner och landsting, LO, TCO och Saco.
Kursen kan genomföras från samtligas hemsidor: arbetsgivarverket.se, svensktnaringsliv.se, lo.se, tco.se, saco.se, skl.se.

Testa själv: Gör testet om fördomarna