Det är farligt att köra taxi och buss i Stockholm, men det är inte bara trafikolyckor som kan skada förarna. En doktorsavhandling från Karolinska institutet i Stockholm visar att yrkesförarna i huvudstaden drabbas av hjärtinfarkt betydligt oftare än anställda i jämförbara yrkesgrupper.

Både buss- och taxiförare löper dubbelt så stor risk att få hjärtinfarkt som andra yrkeskategorier. Lastbilschaufförer har också en förhöjd risk, men inte lika kraftigt. En förklaring till riskökningen är att kända riskfaktorer som rökning, diabetes, övervikt och för lite motion är vanligare bland yrkesförarna, men de förklarar inte hela skillnaden.

Stress och avgaser
– Det kan vara något i arbetsmiljön som ökar risken. Vi vet inte säkert men tror att stress och exponering för motoravgaser kan vara bidragande orsakar, säger Carolina Bigert, som skrivit avhandlingen, i ett pressmeddelande.

Även tunnelbaneförare ingick i studien, men de löpte inte större hjärtinfarktsrisk än andra grupper. Däremot visade prover på städare och biljettkontrollanter, som arbetar på tunnelbaneperronger med höga halter av partiklar i luften, att deras blod innehöll ämnen som ökar vid inflammation i kroppen. Det kan på sikt öka risken för hjärt- och kärlsjukdomar för dessa grupper.

Ovan jord
– Tunnelbaneförare vistas lika mycket ovanför jord som under. De exponeras alltså inte lika mycket för den dåliga luften, säger Carolina Bigert.